Va rog !!! Intrebare M59(1963) vs.M461

Probleme, modificari, reparatii.

Moderators: costy84, socratee

Post Reply
13 Todesengel
Membru
Membru

Va rog !!! Intrebare M59(1963) vs.M461

Post by 13 Todesengel »

Am cautat sa ma documentez si nu am reusit.Poate sa-mi spuna si mie tehnic si estetic care sint diferentele dintre M-urile fabricatie 63 si variantele mai noi?  Nu ma intereseaza nimic despre motorizare. Am de ales dintre 2 variante,ambele echipate cu acelasi motor(Brasov),varianta 63 parca sta un pic mai bine la tabla.Multumesc.
...L I V E......A N I M A L S...!      Impotriva vinatorii si a asasinilor de animale !

vstef_is
Membru legendar
Membru legendar

Raspuns: Va rog !!! Intrebare M59(1963) vs.M461

Post by vstef_is »

poate una dintre singurele diferente notabile si evidente, ar fi lipsa ramei la usi pentru M59, si implicit prelata diferita... acolo unde M461 are rame la usi si geamuri culisante, M59 nu are... iar prelata include o panza cu o parte transparenta si pentru "geamurile" de la usi... de aici intervin "probleme" iarna... dar altminteri nu stiu ce diferente importante ar fi... Nea Pantelimon este expertul in M.
badlion
Membru de elita
Membru de elita

Post by badlion »

viziteaza cu incredere www.arom461.ro
ai acolo detalii...
numai bine!
13 Todesengel
Membru
Membru

Post by 13 Todesengel »

Am vizitat inainte sa intreb...dar nu am gasit raspuns la problema mea...am observat la M59 usa "scurta" si parbrizul din 2 bucati...dar in afara de asta  nu am mai aflat nimic...pe dedesupt oare sint la fel?caroseria este la fel de lunga? masca si aripile difera cu ceva? 
...L I V E......A N I M A L S...!      Impotriva vinatorii si a asasinilor de animale !

colonelu
Membru legendar
Membru legendar

Post by colonelu »

Din stiinta mea la ora aceasta mai traiesc cateva M59 din varianta B, sunt echipate cu motorul M 207 care are componentele din V8-ul de la autocamioanele SR , fapt care l-a facut cunoscut ca « Semi - Carpati » dupa numele autocamionului brasovean. Noul motor si cutia cu patru trepte au insemnat un pas tehnic important. Fata de IMS 57, M59 A are o caroserie  redesenata in proportie de 80%(care s-a pastrat la acest model), inspirata din linia GAZ-ului 69 (caroseria de M 59  fata de cea de GAZ 69 e mai lunga cu 4 mm, mai ingusta cu 140 mm si mai inalta cu 20 mm). Fata de modelul precedent M59 A  are urmatoarele deosebiri : parbrizul este din doua parti, apar stergatoarele de parbriz actionate electric cu motorase (montate in partea de sus a ramei ca si la primul model), gatul de umplere al rezervorului este plasat in exteriorul caroseriei pe partea stanga, bancheta fata este inlocuita de doua scaune independente, jantele sunt prevazute cu capace, bordul este reamplasat in fata postului de conducere (era central d-ta) aparate de masura si control noi, roata de rezerva este fixata in zona mediana a caroseriei, (de aceea  usa stanga este mai mica decat cea dreapta), balamalele usilor sunt din fonta, sistemul de fixare al parbrizului la rabatare are doua carlige si doi suporti montate pe capota motorului, cutia bateriei de acumulatori este situata in partea din stanga sub scaunul soferului, accesul la compartimentele din contraripile spate se face din interior (cate doua de fiecare parte), semnalizatoarele fata si spate sunt rotunde. In plus la modelul M59 B, echipat cu motorul M207, masca are doua gauri suplimentare, cea din partea dreapta permitand introducerea manivelei (noul motor era dezaxat fata de cel precedent). De asemenea, au fost introduse amortizoarele telescopice. Cu toate asemanarile intre M59 A/B si GAZ 69 trebuie sa precizam ca piesele de caroserie nu sunt interschimbabile. Fabricatie de serie a modelului M59 a crescut substantial : 800 unitati in 1959, 3000 in 1960, 4748 in 1961, 6500 in 1962, 3200 in 1963. Modelul M59 B s-a fabricat pana in 1964, trebuie spus insa ca in anul 1965 au mai fost livrate pietei automobile care aveau caroserie de M59 B existand in mod sigur stocuri de componente.  M59 B este inlocuit in productie de M461.
CAELUM SERENUM
colonelu
Membru legendar
Membru legendar

Re: Va rog !!! Intrebare M59(1963) vs.M461

Post by colonelu »

M 59
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
13 Todesengel
Membru
Membru

Post by 13 Todesengel »

multumesc tuturor pt.ajutor,insa nelamurirea ramine si dupa 2 ani aproape de la aditarea topicului..hai sa ma exprim mai clar si mai direct...intre un 63 si un..68 de exemplu,ce diferente tehnice sint? cutie,motor,omocinetica,grupuri...? sint ori ba ?
KAROLOKW
Membru Devotat
Membru Devotat

Post by KAROLOKW »

Citind si eu pe aici constat ca nici dupa inca un an tot nu ai primit raspuns:D
cred ca e sigur tardiva postarea mea dar imi delectam si eu privirea in aria tehnica incercand sa ma mai documentez.Din umilele mele cunostinte si nu o spun la misto ci chiar ca asa este,intre 63 si 68 daca stiu bine difera in primul rand motorul si dispunerea transmisiei(grupurile sunt pe dreapta nu pe stanga ca ma 63 iar motorul parca e l25 nu m207 deci de aici diferentele intre cele doua:)in rest inafara de astea sunt ceea ce a fost spus anterior si unele sunt detalii de design,ceasurile de borb schimbate din dreptunghiulare in rotunde...si altele.
stiu ca nu e mult dar intre timp sigur ai aflat tot ce te interesa:)
vercingetorix
Membru legendar
Membru legendar

Post by vercingetorix »

KAROLOKW wrote:Citind si eu pe aici constat ca nici dupa inca un an tot nu ai primit raspuns:D
cred ca e sigur tardiva postarea mea dar imi delectam si eu privirea in aria tehnica incercand sa ma mai documentez.Din umilele mele cunostinte si nu o spun la misto ci chiar ca asa este,intre 63 si 68 daca stiu bine difera in primul rand motorul si dispunerea transmisiei(grupurile sunt pe dreapta nu pe stanga ca ma 63 iar motorul parca e l25 nu m207 deci de aici diferentele intre cele doua:)in rest inafara de astea sunt ceea ce a fost spus anterior si unele sunt detalii de design,ceasurile de borb schimbate din dreptunghiulare in rotunde...si altele.

La toate M-urile indiferent de anul fabricatiei grupul e pe stanga.
Cine are pe dreapta a intors puntea sau a pus de TV pentru motor diesel de Aro (Campulung, Brasov).
Iar motorul L25 s-a montat de catre fabrica intre 1973-1975, pina la terminarea fabricatiei de M, pina atunci fiind folosit motorul M207 cu cateva variante de putere si cursa x alezaj.
Ce stiu sigur , sunt diferente la aripi intre M59A si B si M461C, dar nu cine stie ce, restul caroseriei e la fel.
Oricum, cel mai in masura sa ne spuna e nea George Pantelimon, el e taticul la M-uri si nu numai !
Daca nu Aro, atunci ce ?
KAROLOKW
Membru Devotat
Membru Devotat

Post by KAROLOKW »

vercingetorix wrote:
KAROLOKW wrote:Citind si eu pe aici constat ca nici dupa inca un an tot nu ai primit raspuns:D

Cine are pe dreapta a intors puntea sau a pus de TV pentru motor diesel de Aro (Campulung, Brasov).
Iar motorul L25 s-a montat de catre fabrica intre 1973-1975, pina la terminarea fabricatiei de M, pina atunci fiind folosit motorul M207 cu cateva variante de putere si cursa x alezaj.
Ce stiu sigur , sunt diferente la aripi intre M59A si B si M461C, dar nu cine stie ce, restul caroseriei e la fel.
Oricum, cel mai in masura sa ne spuna e nea George Pantelimon, el e taticul la M-uri si nu numai !
Corect asa este ai dreptate el e cel mai in masura sa ne raspunda:) ai dreptate si cu aripile la 59B semnalizarea e deaia rotunda ca de gaz si din sticla daca imi amintesc bine iar la 461 sunt dealea "dreptunghiulare"din plastic asta pot sa confirm si eu :) si cred ca la stopuri mai sunt diferente.
nu sunt multe informatii dar poate te ajuta:)
KAROLOKW
Membru Devotat
Membru Devotat

Post by KAROLOKW »

uite aici am o dilema:) pai nu prin faptul asta era si un criteriu prin care se deosebea M59 de M461? prin puntea fata care la M59 avea grupul pe dreapta si la M461 avea pe stanga?

eu asa stiam deci acum am o dilema ca eram sigur de asta asa citisem undeva pe retromobil plus diferenta de la sasiu gaura aia prin care trece cardanul care e ovala ma 59 si rotunda la 461... deja am ametit:D
nu mai stiu nici diferentele intre ele :)
vercingetorix
Membru legendar
Membru legendar

Post by vercingetorix »

KAROLOKW wrote:La toate M-urile indiferent de anul fabricatiei grupul e pe stanga.

uite aici am o dilema:) pai nu prin faptul asta era si un criteriu prin care se deosebea M59 de M461? prin puntea fata care la M59 avea grupul pe dreapta si la M461 avea pe stanga?

eu asa stiam deci acum am o dilema ca eram sigur de asta asa citisem undeva pe retromobil plus diferenta de la sasiu gaura aia prin care trece cardanul care e ovala ma 59 si rotunda la 461... deja am ametit:D
nu mai stiu nici diferentele intre ele :)
Pai logic, daca reductorul la M, indiferent de an fabricatie, are iesirea pe stanga, nu ai cum pune punte cu diferential pe dreapta, daca vrei sa ai 4x4.
Toate M-urile au maneta respectiva pe partea soferului, deci pe stanga. La TV s-a reproiectat puntea fata (ceva mai rezistenta decat de M) si s-a folosit cutia si reductorul de la Aro 2xx ce are iesire pe dreapta.
Ca asa faceau tovarasii, erau eficienti, nu stateau sa reproiecteze iarasi si iarasi acelasi lucru, puneau subansamble intregi de Aro la TV si viceversa si luau valuta la greu din ce exportau.
Na, ca iar am devenit nostalgic...
Daca nu Aro, atunci ce ?
KAROLOKW
Membru Devotat
Membru Devotat

Post by KAROLOKW »

aha am inteles deci totusi nu stiu de ce aveam eu impresia ca e pe dreapta doar sa fi fost un CL transformat apoi in benzina...
lasa nostalgia ca e periculos:) si eu ma gandesc dar nu trebuie ca uite o dam in discutii filozofice:)
pun mana pe telefon si il sun pe nenea George ca vreau detalii:)
flo
Membru legendar
Membru legendar

Post by flo »

Daca-i vorba de M59 din '63, posibil sa faci referire la M59B. Am vazut ca exista catalogul pieselo de schimb pentru M59B. M461 exista inca destule in stare buna plus ceva documentatie, asa ca zic ca se poate incerca o comparatie. Despre M59 si IMS 57 exista foarte putine surse scrise de informare.
KAROLOKW
Membru Devotat
Membru Devotat

Post by KAROLOKW »

flo wrote:Daca-i vorba de M59 din '63, posibil sa faci referire la M59B. Am vazut ca exista catalogul pieselo de schimb pentru M59B. M461 exista inca destule in stare buna plus ceva documentatie, asa ca zic ca se poate incerca o comparatie. Despre M59 si IMS 57 exista foarte putine surse scrise de informare.
Salutare FLO
pai eu ma refeream intradevar la M59 B si da din 1963 si la el ma gandeam cand spuneam de grup pe dreapta in fata dar tot am incercat sa sun si nu imi merge telefonul:) e lasa ca vin eu maine in tara si ma lamuresc:) eu am avut ceva discutii du retromobilul pe tema asta si deaia ziceam ca eu am 59B si trecut in acte ca 461 pe motiv ca tipul motorului da tipul de masina asa ca desi masina e din 1963 si are toate caracteristicile enumerate mai sus (exceptie punteea fata care eu stiu ca e pe dreapta adica sub locul pasagerului) in rest are tot ce tine M59B (parbriz din 2 bucati ceasuri dreptunghiulare masca radiator cu 3 gauri gaura ovala pe sasiu pt cardan aripile au semnalizatoare deale rotunde ca de gaz stopurile sunt dealea de sticla motorul e M207 si stergatoarele sunt sus) dar totusi ei au insistat ca e m461 deci de aici si dilema mea ca nu mai stiu ce este:)

dar ar fi frumos pentru noi cei de aici care avem care un IMS sau M sau UMM sau cum so mai numi sa facem un fel de dosarel de identificare sa ne lamurim si noi macar ce avem in garaj nu neaparat ce scrie in acte si la nevoie chiar sa le modificam pentru a coincide cu acestea.(la mine toate seriile corespund doar tipul de masina nu prea bate cu realitatea):)

Post Reply