Statii radio

Tot ce va trece prin cap,inclusiv politica

Moderator: costy84

Post Reply
SERGHEI
Banat
Banat

Statii radio

Post by SERGHEI »

Acest post l-am deschis rugamintea unor colegi interesati de Statii radio.
Statii radio CB (citizen band) in 27Mhz...ieftine si bune.Frecventa libera ,folosite foarte mult de ,,TIR-isti" si off-roaderi ;D.In functie de putere (care legal este limitata la 4 ,dar tot legal se vand si amplificatoare de 100 watti) distantele la care se pot stabili legaturi : 40-50km cu 4 watti,si in mod extraordinar (conditii atmosferice excelente )se poate ajunge si la sute de km ...cu ajutorul unui mic amplificator si a unei antene de calitate si evident a unui meserias care sa regleze antena.
Statii radio PMR: bune pt supravegheat copii in parc sau la discutii cand distanta in coloana dintre masini  nu depaseste 100m  (nici chiar asa, dar pe aproape)..sunt ieftine dar slabe ..in oras merg pe distante de ordinul zecilor de metri printre blocuri.
Statii FRS/GMRS :distante mari in camp deschis (eu am la 3 watti si bat 18mile ) ....dar in oras nu trec de 1000-1500m in centrul Capitalei(testat de mine)...pe munte bat cativa km buni (nu am inteles fenomenul).NU AU FRECVENTA LIBERA IN RO....adica incalci legea.....

Cei care au de gand sa imi dea lectii de radioamatorism le comunic din start sa se abtina:NU STIU CU CE SE MANANCA ACEASTA ,,ACTIVITATE"...Tot ce am scris ,face parte din experienta mea,si din specificatiile producatorului...Afirmatiile de genul a mea este mai mare sau mai mica nu isi au locul.

PS. Pt una din statiile CB am pe bloc o antena SIRIO de 6 metri lungime...asa ca bate,bate.....

Am incercat sa pun fotografii cu statiile descrise mai sus (din dotarea proprie) si se pare ca totul este plin pe aici...

[img width=300 height=225]http://img239.imageshack.us/img239/9586/dsc03815ud3.jpg[/img]
[img width=300 height=225]http://img159.imageshack.us/img159/7498/dsc03816ce5.jpg[/img]
[img width=300 height=225]http://img239.imageshack.us/img239/8938/dsc03817is1.jpg[/img]
[img width=300 height=225]http://img159.imageshack.us/img159/7716/dsc03820qg5.jpg[/img]
Last edited by SERGHEI on 01 May 2007, 19:50, edited 1 time in total.

SERGHEI
Banat
Banat

Re: Statii radio

Post by SERGHEI »

Uite ca a mers cu image shak...Deci in ordine: Jopix Omega CB modificata de la 4 watt la 6 watti 40 canale ..10 benzi.......DNT CB ,40 canale ,modificat de la 4 la 8Watti.........Midland CB portabila 40canale ,modif pt 10 benzi 4 watti.....Motorola  FRS/GMRS,3 Watti .
florin75
Membru de elita
Membru de elita

Post by florin75 »

Pt ca fac parte dintre colegii interesati si pt ca mi-am petrecut toata ziua pe net cautand informatii despre subiect, am mai multe intrebari pe care ti le voi pune pe masura ce se cristalizeaza.

PMR-urile: inteleg ca penetreaza mai bine obstacolele, ar putea fi util in padure. Este adevarat? Puterea lor 0,5W declarata, muuult mai mica in realitate. Care se apropie mai mult de cei 0,5W? Imi face cu ochiul urmatoarea: Midland 7g, cu bataie declarata de 10 km in camp deschis. Pret 380 RON. Merita?
De ce PMR? Pt ca nu necesita antena uriasa de pe masina care spune baietilor bruneti: statie radio scumpa in masina Aro ieftina care se deschide usor cu orice cheie de Dacie. Nu te deranjeaza ceilalti radioamatori din zona, urmand sa o folosesc mai mult in afara Bucurestiului. Distanta intre masini nu depaseste decat exceptional 3 km. Se pierde avantajul informatiilor date de tiristi.
alex
Membru legendar
Membru legendar

Post by alex »

noi am folosit frs/gmrs la munte. mergeau in padura pe distanta de cateva sute de metri, dar nu as pune maa in foc pentru ca nu le-am utilizat decat o data la o coborare.

pe gmrs bat destul de bine, dar nu se vad decat in linie dreapta. mergi dupa un colt sau damb si gata cu comunicarea (padurea a fost surpriza!).

in frs la mine puterea era de 0.5w si asta era frecventa economica pentru noi pana ce o statie a luat apa si a devenit inutilizabila.

sunt practice pentru comunicari la distanta mica daca cineva paraseste masina.

pretul in us incepe de la 40usd pentru o pereche (cred ca 0.5/1w).
happily mending an Aro 320 D127

florin75
Membru de elita
Membru de elita

Post by florin75 »

FRS nu e legal in Ro. Doar PMR si CB.
SERGHEI
Banat
Banat

Post by SERGHEI »

Alex...ma indoiesc de faptul ca tu folosesti  cu greu o statie FRS/GMRS care are limitata puterea la 1 watt pe FRS (nu 0.5) printre pomi..no ofence..

PMR446 functioneaza in banda 446,0 - 446,1 cu o putere efectiv radiata
(e.r.p) de maximum 0.5 watti

Aparate emisie-receptie(FRS/GMRS)  merg pe urmatoarele frecvente UHF

1 462.5625 9 467.5875 17 462.6000
2 462.5875 10 467.6125 18 462.6250
3 462.6125 11 467.6375 19 462.6500
4 462.6375 12 467.6625 20 462.6750
5 462.6625 13 467.6875 21 462.7000
6 462.6875 14 467.7125 22 462.7250
7 462.7125 15 462.5500
8 467.5625 16 462.5750

Dupa Tabelul National De Atribuire a Benzilor De Frecvente 462.000 - 463.000 Mhz sunt atribuite sistemelor guvernamentale.

Se pare ca se confunda statiile PMR cu cele FRS/GMRS.....este diferenta de la cer la pamant.PMR-urile sunt la 2 la un milion iar FRS/GMRS nu gasesti noi sub 100 euro.

Atentie!  ..Se ofera statii FRS/GMRS la vanzare sub titulatura ,,statii  PMR cu frecventa libera"  .Nu toti stiu ce vand,dar daca cititi descrierea produsului ,sigur veti constata ca undeva scrie ,, 7 FRS Channels
8 GMRS Channels " deci nu sunt PMR-uri.

>>>Florin,ai dreptate ,PMR-urile sunt bune in cladiri si pe distante mici (daca iei un PMR si te duci langa un Super -market vei auzi tot ce discuta aia pe acolo).PMR-urile la snop sunt jucarii pt copii.Daca vrei ceva ca sa folosesti in natura fara probleme  atunci alege FRS/GMRS....nu se va lua nimeni de tine .Au 22 de canale si sute de coduri....asa ca riscul sa deranjezi pe cineva este mic.Daca auzi o conversatie pe un canal este de bun simti sa treci pe alt canal sau pe alt cod privat.Sunt destul de scumpe ...100 si ceva de euro perechea dar ....au si baterii si acumulatori...sunt rezistente ...si bat destul de mult...CREDE-MA.Mai exista varianta unei statii CB portabile,merge si la bricheta masinii ,poti sa ii pui si antena exterioara si bate bine si cu antena ei....Are putere de la 1 watt (economic) pana la 4 watti.Eu astazi am vorbit din Snagov de la etajul unei case cu o statie mobila aflata intr-un camion pe centura langa Tunari,adevarat ma auzeam cam slab..dar se poate ...

Antena mare pe masina: te dai jos di masina ,rasucesti de 2 ori si gata ai dat si antena jos.....!

Florin,baga un ochi aici: http://www.midland.ro/pd-1454527287.htm ... yId=0  si nu cumpara PMR..sfatul meu...
Last edited by George on 01 May 2007, 21:14, edited 1 time in total.
florin75
Membru de elita
Membru de elita

Post by florin75 »

Ai dreptate Serghei, oricum m-am cam decis sa pun o mobila CB pe masina, dar inca nu m-am lamurit unde sa montez antena. In partea superioara a masinii am zeci de zgarieturi de la crengile copacilor, asa ca montarea pe acoperis e riscanta, s-ar putea sa las antena in vreun brad!
SERGHEI
Banat
Banat

Post by SERGHEI »

florin75 wrote: Ai dreptate Serghei, oricum m-am cam decis sa pun o mobila CB pe masina, dar inca nu m-am lamurit unde sa montez antena. In partea superioara a masinii am zeci de zgarieturi de la crengile copacilor, asa ca montarea pe acoperis e riscanta, s-ar putea sa las antena in vreun brad!
Antena se poate monta si pe ,,berbec"...am vazut la multe masini montate asa .Sunt si protejate si probabil baietii s-au gandit ca bat multumitor si asa....dar...trebuie reglata antena ca la carte...Locul ideal pt montaj este mijlocul capotei (acoperis)..dar putini fac asta.Daca iti iei un ALAN 42 multi ca al meu (evident model mai nou ) nu mai ai nevoie de antena exterioara.si poti sa-l bagi si la boznar....Daca vrei una mobila de masina,nu te grabi,cauta la Mondoplast (au site) ,acolo gasesti statii CB ieftine ,antene,accesorii...
florin75
Membru de elita
Membru de elita

Post by florin75 »

Nu ma grabesc, deocamdata e doar o ceata groasa in capul meu in ce priveste subiectul. Am vizitat si siteul mondo. Au intr-adevar preturi foarte mici, aproape ca nu merita sa te mai gandesti la o portabila, care e prea scumpa si nu ofera cine stie ce bataie, fiind limitata de baterii, doar ceva mai bine decat PMR.
George
Administrator
Administrator

Post by George »

bre nea Din,da' ce zici de astea http://www.magazin-online.ro/pi-2081378 ... goryId=109  pe care ajtea le denumesc profesionale? inteleg ca alea 2 la suta de lei sunt de copii,sa se joace in nisip cu ele,insa vad ca exista si o gama,asa zis profesionala,pe frecventa asta libera. mie mi s-au parut interesante astea http://www.magazin-online.ro/pd33880497 ... goryId=107  ,ca si lui Florin,insa vad acu ca s-a sucit... :)
chiar sa fie doar de coltul blocului,astea?! intreb si io...
ce am inteles,ca e aglomeratie mare pe frecventele astea,mai ales de "binatoane" din selgros,insa alea nu bat prea tare. plus ca nu le utilizam preponderent in buc.
ARO CLUB ROMANIA
florin75
Membru de elita
Membru de elita

Post by florin75 »

E vorba de midland g7. Intrebarea mea pt Serghei e: chiar nu pot vorbi cu Keo care sa zicem ca se afla la 500m-1km in fata mea prin padure, din masina in masina?
Din ce am citit noi pe forumurile dedicate subiectului, unii se lauda ca vorbesc din crangasi in cismigiu!
@Keo: nu m-am sucit, tot cred ca voi lua un set d-alea, mai ales ca eu mai merg si pe jos pe munte si se pot dovedi utile, fie si numai pe distante mici!
SERGHEI
Banat
Banat

Post by SERGHEI »

Sunt povesti chestiile gen,,10 km " in camp deschis....Nu pune botul la vrajeli de genul asta ..Astea sunt cifre bagate de ,,vanzator"...,daca in documentatia producatorului scrie  ca bat ,,n" km atunci este vorba de transmisie in ,,conditii ideale"...Cel mai bine ar fi sa va dau eu perechea de Motorola (FRS/GMRS) si va las o luna sa faceti probe cu ele .In felul asta eliminam speculatiile.In PMR daca ai antena exterioara si poti creste puterea macar la 1Watt se pot face legaturi la distante mari nu gluma.Dar,din pacate puterea lor este limitata la 0.5 watti,de ce?....nu stiu...

Florin,hai sa ne intalnim sa iti las statiile pt probe....cat despre legatura la 500-1000 metri cu vizibilitate ,nu pot spune decat ca ce vrei tu sunt totusi statii PMR de firma si este posibil sa aiba o raza de actiune mult mai mare...adica sunt bune si isi fac banii ...nu sunt de genul ,,doua la meleon"...

Cel mai bine ar fi ca  toti sa avem statii in aceeasi norma (PMR,FRS/GMRS sau CB)....La mine este usor ,am  deja doua sisteme ...imi mai trebuie unul si gata  :)>- Asa ca voi alegeti si vedem noi ce facem.Oricum in teren peste tot se foloseste CB..dar daca trebuie sa imi iau si PMR o fac si pe asta.Sa-l intrebati si pe Dom  Colonel ce statii folosesc colegii de club.
Last edited by SERGHEI on 01 May 2007, 22:47, edited 1 time in total.
florin75
Membru de elita
Membru de elita

Post by florin75 »

SERGHEI wrote: In PMR daca ai antena exterioara si poti creste puterea macar la 1Watt se pot face legaturi la distante mari nu gluma.Dar,din pacate puterea lor este limitata la 0.5 watti,de ce?....nu stiu...
Pai tocmai asta era ideea, cica modelul asta se poate modifica relativ usor de catre un electronist sa scoata 3W. Nu stiu sigur, am citit si eu pe forumuri.
SERGHEI
Banat
Banat

Post by SERGHEI »

florin75 wrote:
SERGHEI wrote: In PMR daca ai antena exterioara si poti creste puterea macar la 1Watt se pot face legaturi la distante mari nu gluma.Dar,din pacate puterea lor este limitata la 0.5 watti,de ce?....nu stiu...
Pai tocmai asta era ideea, cica modelul asta se poate modifica relativ usor de catre un electronist sa scoata 3W. Nu stiu sigur, am citit si eu pe forumuri.
Pai dau 4 mil pe o pereche,2 mil pe modificari (cel putin) ...+antene...sau cumpar doua CB si am aceleasi performante???? Totul in aceiasi bani.
florin75
Membru de elita
Membru de elita

Post by florin75 »

Touche!

Post Reply