Prototipuri ARO
- alex4wd2001
- Aro Club Romania

Re: Atentie - Prototip ARO realizat in anul 1989
A, ce bine ca veni aici vorba de "personaj controversat"! Am deschis mai demult un topic care are legatura cu ceea ce voi spune in continuare si de numea "prima tura cu 244 Cosworth". Impresiile mele despre masina le gasiti acolo. Aici voi adauga cateva detalii despre povestea temei Cosworth. Vorbim despre a doua parte a anilor '90. Pe la expozitiile TIB tot vedeam modele ARO Hunter, cu mult inox pe ele si motoare V6 de origine nu intotdeauna precizata.
Pe vremea aceea eram "om de baza" la revista "auto pro" si, cum ARO nu prea mai era masina de fite, tema mi-a revenit mie. La Sefu venise un tip, reprezentant Cosworth in Romania (experienta sa cu ARO s-a sfarsit amar, asa ca nu-i voi mentiona numele aici, doar ca sa nu rascolesc amintiri dureroase), impreuna cu Mark Hunt, unul dintre directorii pravaliei Cosworth. Am fost pusi in legatura. De-a lungul celor cateva zile in care am interactionat cu omul de afaceri roman reprezentant al Cosworth, iata ce tablou mi s-a zugravit.
Perez tocmai facea prin State un turneu cu cateva masini de genul lui Hunter, anuntand acolo ca in curand va incepe in SUA importul celui mai ieftin 4x4 ever si strangand avansuri de pe la cei ce doreau sa devina dealeri. Se pare ca Perez a vizat mai ales aceasta operatiune, fara a-si fi propus sa mearga mai departe de atat.
In RO, omul de care vorbesc a incercat demararea unei afaceri cu cap si coada, din care sa rezulte intr-adevar un ARO competitiv. Pe cheltuiala proprie, a achizitionat cateva 244 si le-a trimis la Cosworth. Acolo au fost dezechipate, s-au facut oarece modificari la sasiuri si caroserii, s-a pus pe ele astfel: motoare V6 de 3,0 litri, cutii de viteze Mazda, cutii de transfer Borg Warner, servodirectie, aer conditionat si altele. Ulterior, masinile au fost oferite spre testare pe la ministere, autoritati si alti potentiali clienti. Cred ca aproape toate sunt bine-sanatoase si acum (unul l-am vazut de vanzare chiar pe forum, altul e intr-o curte din CLMuscel, l-am vazut de pe drum). In pofida certelor calitati ale masinii, comenzile nu au venit vreodata. Ce-i drept, ARO Cosworth costa vreo 18000 dolari, in timp ce masina pe care sustinea Perez ca o va oferi era anuntata la sub 15000 dolari.
In 1998, cand ma aflam in SUA, inca mai vedeam afise anuntand ca vine ARO... ceea ce nu a avut loc vreodata. In schimb, a venit Perez aici (presupun ca era acelasi Perez!), pentru a fi cel din urma patron al marcii...
Daca sustin ceva gresit, corectati-ma. Sincer, mi-as fi dorit ca realitatea sa nu fie asta, in special finalul lui ARO...
Pe vremea aceea eram "om de baza" la revista "auto pro" si, cum ARO nu prea mai era masina de fite, tema mi-a revenit mie. La Sefu venise un tip, reprezentant Cosworth in Romania (experienta sa cu ARO s-a sfarsit amar, asa ca nu-i voi mentiona numele aici, doar ca sa nu rascolesc amintiri dureroase), impreuna cu Mark Hunt, unul dintre directorii pravaliei Cosworth. Am fost pusi in legatura. De-a lungul celor cateva zile in care am interactionat cu omul de afaceri roman reprezentant al Cosworth, iata ce tablou mi s-a zugravit.
Perez tocmai facea prin State un turneu cu cateva masini de genul lui Hunter, anuntand acolo ca in curand va incepe in SUA importul celui mai ieftin 4x4 ever si strangand avansuri de pe la cei ce doreau sa devina dealeri. Se pare ca Perez a vizat mai ales aceasta operatiune, fara a-si fi propus sa mearga mai departe de atat.
In RO, omul de care vorbesc a incercat demararea unei afaceri cu cap si coada, din care sa rezulte intr-adevar un ARO competitiv. Pe cheltuiala proprie, a achizitionat cateva 244 si le-a trimis la Cosworth. Acolo au fost dezechipate, s-au facut oarece modificari la sasiuri si caroserii, s-a pus pe ele astfel: motoare V6 de 3,0 litri, cutii de viteze Mazda, cutii de transfer Borg Warner, servodirectie, aer conditionat si altele. Ulterior, masinile au fost oferite spre testare pe la ministere, autoritati si alti potentiali clienti. Cred ca aproape toate sunt bine-sanatoase si acum (unul l-am vazut de vanzare chiar pe forum, altul e intr-o curte din CLMuscel, l-am vazut de pe drum). In pofida certelor calitati ale masinii, comenzile nu au venit vreodata. Ce-i drept, ARO Cosworth costa vreo 18000 dolari, in timp ce masina pe care sustinea Perez ca o va oferi era anuntata la sub 15000 dolari.
In 1998, cand ma aflam in SUA, inca mai vedeam afise anuntand ca vine ARO... ceea ce nu a avut loc vreodata. In schimb, a venit Perez aici (presupun ca era acelasi Perez!), pentru a fi cel din urma patron al marcii...
Daca sustin ceva gresit, corectati-ma. Sincer, mi-as fi dorit ca realitatea sa nu fie asta, in special finalul lui ARO...
Treaba cea mai grea e ganditu'
- Werner
- Aro Club Romania

Pérez a fost un "investitor" controversat, asta este clar. Dar ce vreau sa spun este, ca Pérez a vrut sa faca ceva cu aceasta marca. Stim ca nu putea sa le vânda sub numele "ARO" în SUA, stim si cauzele, dar el s-a straduit sa faca o masina competitiva, a si reusit sa primeasca o derogare de la legea SUA, privind dotarea cu Airbag-uri. Pâna la urma a si reusit sa obtina modue de Airbag, ceva în colaborare cu Siemens, daca îmi aduc bine aminte, urmând ca Airbag-urile sa fie livrate de Firma Parat din Sighisoara, care produce Airbag-uri pentru BMW. Sa nu uitam colaborarea cu cei din Brazilia, unde s-au si montat destul de multe masini, cu motoare autohtone. Au avut un succes mare, pâna s-a închis Uzina din CL, iar acuma majoritatea sunt trase pe dreapta, din lipsa pieselor de schimb.
Acuma, daca tot va luati de Pérez, as vrea sa stiu ce alternativa exista? Statul Român a aruncat Uzina, în lipsa de interes, sau sa spun mai bine, în interesul de a îsi umple altii buzunarele? Datoriile care le-a avut Uzina, trebuiau sterse la preluarea Uzinei de catre Pérez. Nu s-a facut! Când s-a dus Pérez sa comande subansamble pentru linia de montaj, furnizorii nu vroiau sa livreze, pentru ca Statul Român nu a sters datoriile, cum a prevazut în contractul de privatizare.
Au mai fost si câtiva "îndrumatori" care i-a avut, din Câmpulung, care într-adevar l-au sapat de numa numa! Nu vreau sa zic nici un nume, dar cei care sunt vinovati, s-au îmbogatit si sunt "oameni respectati" astazi, din pacate!
Acuma, daca tot va luati de Pérez, as vrea sa stiu ce alternativa exista? Statul Român a aruncat Uzina, în lipsa de interes, sau sa spun mai bine, în interesul de a îsi umple altii buzunarele? Datoriile care le-a avut Uzina, trebuiau sterse la preluarea Uzinei de catre Pérez. Nu s-a facut! Când s-a dus Pérez sa comande subansamble pentru linia de montaj, furnizorii nu vroiau sa livreze, pentru ca Statul Român nu a sters datoriile, cum a prevazut în contractul de privatizare.
Au mai fost si câtiva "îndrumatori" care i-a avut, din Câmpulung, care într-adevar l-au sapat de numa numa! Nu vreau sa zic nici un nume, dar cei care sunt vinovati, s-au îmbogatit si sunt "oameni respectati" astazi, din pacate!
- cristian irimescu
- Membru de elita

Fara sa cad in ridicol, asta-i viata... Nici Hummer-ul nu mai e in viata... Se naste in schimb la noi Duster..
Asa a fost sa fie si nimic nu se poate schimba!!
Asa a fost sa fie si nimic nu se poate schimba!!
-
dragospetres
- Membru legendar

alex4wd2001,ti-am vazut CV-ul-profesional,este impresionant! Rvenind la topic,crezi ca linia acestui model era proiectata in spiritul ARO?Intr-un numar al rev. AUTOMONDIAL(inainte de 2000) a fost prezentat de fostul designer al uzinei un concept( macheta) de posibil inlocuitor ptr. 244.Daca ai posibilitatea,poate gasesti acest material.Si inca ceva,daca tot suntem la prototipuri ARO,ce anume nu a fost corect realizat la DRAGON?Polonezii si acum il pomenesc!
- alex4wd2001
- Aro Club Romania

Sa-mi fie rusinica, nu am vazut macheta prezentata de Auto Mondial. Daca ai cumva vreo poza si o poti posta, apreciez sincer! Cat despre prototipul topicului de aici, desi nu arata rau in ansamblu, se cam indeparteaza de la caracterul ARO (ilustrat cel mai bine, consider eu, de 24X - seria de modele cu cea mai lunga cariera si care apare stilizata inclusiv pe sigla Aro Club RO). Fiindca tot mi-am tocit dindaratul timp de trei ani pe scaunul unei facultati de design, mai sustin ca un inlocuitor ca lumea pentru 24X care sa cristalizeze de la o generatie la alta stilul ARO ar fi trebuit sa se prezinte astfel:
- trasatura mediana a caroseriei orizontala, de la cap la coada,
- botul cat mai plat (24 si 10 sunt asa si unele versiuni f. arata bine),
- forma pasajelor de roti de la 24X ar fi trebuit pastrata si retusata pentru a se integra la noul model,
- orice forme rotunde, cu exceptia unor racordari simple - ca de colt de conteiner militar, ar fi trebuit evitate,
- ar fi trebuit evitate de departe orice detalii cu rol strict deco-trendy (ah, ce nu pot sa sufar eleroanele si pragurile ca talpa de adidas-Dragasani de pe ARO! - poate doar in cazul exemplarelor rally s-au justificat) si creat un stil curat, ca o sugestie a robustetii si eficientei bazate pe simplitate. Ba! Niste jante de aliaj (tot cu stil anume studiat pentru a parea robust si nefitos), asta zic eu ca ar fi fost necesare.
- ar fi trebuit creata o linie de accesorii personalizate, ca la LR Disco/Def. (portbagaje de plafon, bari cu proiectoare, bari heavy-duty si altele).
- trasatura mediana a caroseriei orizontala, de la cap la coada,
- botul cat mai plat (24 si 10 sunt asa si unele versiuni f. arata bine),
- forma pasajelor de roti de la 24X ar fi trebuit pastrata si retusata pentru a se integra la noul model,
- orice forme rotunde, cu exceptia unor racordari simple - ca de colt de conteiner militar, ar fi trebuit evitate,
- ar fi trebuit evitate de departe orice detalii cu rol strict deco-trendy (ah, ce nu pot sa sufar eleroanele si pragurile ca talpa de adidas-Dragasani de pe ARO! - poate doar in cazul exemplarelor rally s-au justificat) si creat un stil curat, ca o sugestie a robustetii si eficientei bazate pe simplitate. Ba! Niste jante de aliaj (tot cu stil anume studiat pentru a parea robust si nefitos), asta zic eu ca ar fi fost necesare.
- ar fi trebuit creata o linie de accesorii personalizate, ca la LR Disco/Def. (portbagaje de plafon, bari cu proiectoare, bari heavy-duty si altele).
- gorishor
- Administrator

OFFtopic

Am inteles aluziaalex4wd2001 wrote:....ah, ce nu pot sa sufar eleroanele .....
Chiar caut asa ceva .alex4wd2001 wrote:....Ba! Niste jante de aliaj (tot cu stil anume studiat pentru a parea robust si nefitos), asta zic eu ca ar fi fost necesare. .....
Gore
YO3IGR
B 244 ARO
YO3IGR
B 244 ARO
- alex4wd2001
- Aro Club Romania

mici lamuriri la precizari
ma refeream la pragurile "sport", nu la cele gen treapta, care se pot integra in stilul ARO.
si cea mai tare fata de ARO, parerea mea, care am vazut-o vreodata e cea cu muchii proeminente, de Portaro (sigur ar pica la evaluarile actuale de "protectia pietonilor").
- flo
- Membru legendar

Daca imi amintesc bine Romaniei ii era interzisa stergerea unor astfel de datorii de catre FMI. Asa au aparut compensatiile in produse. Dacia a reusit. Asta pentru ca Renault nu-i Pérez.Datoriile care le-a avut Uzina, trebuiau sterse la preluarea Uzinei de catre Pérez. Nu s-a facut! Când s-a dus Pérez sa comande subansamble pentru linia de montaj, furnizorii nu vroiau sa livreze, pentru ca Statul Român nu a sters datoriile, cum a prevazut în contractul de privatizare.
Pérez dorea sa comande utilizand credite. Normal ca nici o banca nu finanta o firma datoare sau un patron la randu-i inglodat in datorii.
Vina statului este ca nu gasit tot un soi de Renault si l-a acceptat de dl. Pérez care chiar daca avea intentii bune n-avea in schimb parale.
-
dragospetres
- Membru legendar

-eu personal,cred ca rusii de la DERWAYS au preluat , cu al lor COWBOY,mult mai bine linia ARO, decat acest
asa -zis prototip ARO.
asa -zis prototip ARO.
- alex4wd2001
- Aro Club Romania

Rusii aceia sunt niste haiosi. Recunosc, Cowboy arata ca o treaba facuta cu cap. Nu stiu ce mai fac in prezent, dar in prima parte a anilor 2000 faceau clone de Land Cruiser - 2 generatii, Pathfinder, Chevy Yukon, Lexus RX si SsangYong Rexton (uf, am ramas fara aer!).
Se pare, foloseau un tip de sasiu de origine ARO (sau copie?) - cel putin asa am vazut mentionat intr-un catalog german editat de Motorpresse Stuttgart. Nu stiu daca din aprovizionarea uzinei facea parte si vodka si in ce cantitati, dar ma declar impresionat! Acolo s-a depus oarece efort, dar aparent fara o directie clara de dezvoltare.
Categoric, e mai bine decat nimic.
- Werner
- Aro Club Romania

@Dragospetres: nu cred ca FMI avea un rol de jucat. România este una din putinele tari care cada la picioarele FMI-ului, altii îsi vad de treaba lor, fara FMI. Pérez a comandat motoare fara sa faca datorii. Ultimele 80 de motoare Ford, comandate sio livrate de catre Ford Köln, zaceau luni de zile în Portul din Giurgiu pentru a fi ridicate. Perez avea comenzi, ar fi putut sa livreze, daca nu i se bagau bete în roate.
@Alex Sincan: pe unul din Fratii Derew i-am cunoscut personal, urma sa livreze Cowboy-ul si în Germania. Derways au semant un contract cu ARO în 2003, pentru livrarea de 5.000 de sasiuri ARO în Rusia. Ei au câstigat atunci un concurs sa livreze catre Statul Rus masini. Contractul nici nu a derulat bine, au fost livrate sub 1.000 de sasiuri, pe urma nu s-au mai trimis sasiuri în Rusia. Fratii Derew într-adevar au facut bani cu Vodca. Dar eu cred ca asta nu este o rusine, altii au facut avere prin furturi si sunt tot "domni".
Eu oricum ramân la parerea mea: ARO chiar si cu huiduitul de Pérez ar fi avut o sansa, daca Statul Român si-ar fi respectat contractul care l-a semnat cu "Crosslander" si aceasta Firma era tratata cu Fairness chiar si din partea presei din vremea aceea. Cea mai buna dovada ca Statul Român nu a vrut sa tina în viata ARO este, ca ulterior a fost "nationalizat" Pérez si Firma a fost vânduta unui speculant imobiliar, care fara sa clipeasca a distrus totul.
@Alex Sincan: pe unul din Fratii Derew i-am cunoscut personal, urma sa livreze Cowboy-ul si în Germania. Derways au semant un contract cu ARO în 2003, pentru livrarea de 5.000 de sasiuri ARO în Rusia. Ei au câstigat atunci un concurs sa livreze catre Statul Rus masini. Contractul nici nu a derulat bine, au fost livrate sub 1.000 de sasiuri, pe urma nu s-au mai trimis sasiuri în Rusia. Fratii Derew într-adevar au facut bani cu Vodca. Dar eu cred ca asta nu este o rusine, altii au facut avere prin furturi si sunt tot "domni".
Eu oricum ramân la parerea mea: ARO chiar si cu huiduitul de Pérez ar fi avut o sansa, daca Statul Român si-ar fi respectat contractul care l-a semnat cu "Crosslander" si aceasta Firma era tratata cu Fairness chiar si din partea presei din vremea aceea. Cea mai buna dovada ca Statul Român nu a vrut sa tina în viata ARO este, ca ulterior a fost "nationalizat" Pérez si Firma a fost vânduta unui speculant imobiliar, care fara sa clipeasca a distrus totul.
- bebelu
- Membru

http://derways.ru/old/eng/model_line.shtml
cowboy este pe sasiu ARO.
cowboy este pe sasiu ARO.
yo3hjv
- cristi-devildnb
- Membru de elita

offtopic
si caroseria ...
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Nu merge unde te duce drumul, mergi pe unde nu exista un drum si lasa o urma. R.W.Emerson
-
dragospetres
- Membru legendar

-asemanarile sunt uimitoare,ai impresia ca a fost aceasi echipa de proiectare a caroseriei.
- axxel4you
- Membru legendar

Re: Prototipuri ARO
Un prototip 243 cu motor L30 pe injectie si GPL .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by axxel4you on 28 Oct 2010, 23:12, edited 1 time in total.