Modificare reductor Aro 10

Suspensii, frane, directie, roti. Tipuri, modificari, reparatii.

Moderators: mariusjaz, socratee

Ionut
Membru Devotat
Membru Devotat

Re: Modificare reductor Aro 10

Post by Ionut »

Cred ca numai daca ai capac de aluminiu in capul pinionului piulita nu iti cade. Eu asa am, si in cel mai rau caz presupun ca pica in capac.
Iar axul secundar il tine reductorul cand il strang pe cutie, pot sa n-am piulita deloc ca axul nu se misca de acolo. Asa e la mine, cu rulmenti cu bile. Sau asa pare din cate am vazut eu...
Stand or die.

Soryn
Membru legendar
Membru legendar

Post by Soryn »

asa am si eu... rulmenti cu bile  , blochezi reductoru zdravan si strangi cat tine filetu ;))..... sunt mai multe tipuri de filete la axu ala bucuclas, una cu pas marunt -si una cu un pas putin mai mare--asta am acum pe masina,,or mai fi si altele :>-
pantelimon
Membru legendar
Membru legendar

Post by pantelimon »

CT-ule sudura acolo  ??? ma ia groaza asta o fac tractoristi pa sant bre  >:( si sa nu te superi dar nici nu tine,plesneste nu sa pupa materialele cu electrodu,plus ca sa mai duce ceva guguloaie dalea de metal prin reductor cand sudezi.daca ar fi sa sudez ceva la vre-o cutie as faceo doar asa sa ajung pana acasa.
un lucru e cert piulita originala nu e in regula si deaici pinionul de putere capata joc pe dantura baladiorului si uite asa incepe dansu si carambolaju
Soryn
Membru legendar
Membru legendar

Post by Soryn »

stai linistit ""nenea"" pantelimon//de precizat ..nu am sudat piulita pe ax direct

am sudat-in capul axului -tabla aia-deci chestia se poate remedia-

la 16 ani,....credeti ca faceati treaba mai buna,,,,,pana acum -de 4 ani vad ca nu a crapat-----la urmatoarea interventie--schimb trenu fix cu cel de pe cutia de rezerva-+ alte ..consumabile ce mai sunt pe acolo(precum sincroane si rulmeti ;D)-(are filet cu pas marunt asta si piulita e la fel ca cea a lui -ionut)

atunci nu aveam cont aici "" bre"" nici calculator... :>- ;))...cine sa ma invete ...tata--ca e electrician ;D :-j

pantelimon
Membru legendar
Membru legendar

Post by pantelimon »

la 16 ani ma jucam in portul tomis  ;) lansam barcute cu panze cioplite de mine  ;D
Soryn
Membru legendar
Membru legendar

Post by Soryn »

da ..da nu va jucati,-- cu aparatu de sudura in mana si .cu flexu ;)) ;D

ci cu panza de traforaj si cu abricu-l ;D :P
myke
Membru legendar
Membru legendar

Post by myke »

Misi din Cluj wrote: Problema este, ca piulta buclucasa nu tine doar pinonul de putere, ci regleaza si jocul axial, al axului secundar din cutia de viteze. Daca se slabeste pulita axul capata joc, ca este pe rulmenti conici. Si daca capata joc, sigur ca nu mai functioneaza ca lumea si pe la urma ajunge la "trosc".
Aici gresesti.....pilita aia tine numai roata care face legatura intre cutie si rotile dintate din reductor.Chestia care tine axul C.V.(baladiorului) este o porcarie de inel circular mare intre carcasa redictorului si marginea rulmentului de iesire al C.V (a nu se confunda cu siguranta aia mare de pe rulment).Daca nu ai inelul ala incepe si sare din viteze (de obicei a 3-a) ca joaca baladiorul...
Am patit-o cind am schimbat reductorul  :-" :-",C.V. de pe care l-am dat jos nu avea inelul distantiero-fixator(sarea din a 3-a) ,eu am zis ca inseamna ca nu e nevoie vazind in cartea tehnica ca is de diferite grosimi, m-am gindit ca asta o fi prelucrat "la fix" :-??. Si cind l-am pus pe cutia mea care nu sarea din viteze fara distantier,a inceput si a mea sa sara din viteze.L-am dat jos din nou,am studiat problema si am vazut ca baladiorul are un joc de citiva mm daca tragi tare de el , am pus distantierul la loc si cutia s-a revenit :>- :>-....

Daca are joc piulita aia iti uzeaza canelurile de pe interirorul rotii de tranfer C.V-reductor si canelurile de pe exterirorul baladiorului.Si se tot uzeaza pina cind se foarfeca de tot si ramai cu masina in drum(a patit un prieten pe dealu` negru),nemai avind transmisie de la motor la roti deloc...
Last edited by myke on 15 May 2008, 11:13, edited 1 time in total.
Image
Misi din Cluj
Membru legendar
Membru legendar

Post by Misi din Cluj »

@myke: da, ai dreptate.  ;)
Gaz 69 AM -1962; Aro 10 Mk1 - 1980
pantelimon
Membru legendar
Membru legendar

Post by pantelimon »

DECII  ::) atentie la piulita respectiva   :o sa nu avem neplaceri, e cel mai nasol cand ramai in drum.
eu nu am patit asa ceva dar cand am mai umblat acolo tot gaseam sistemul slab si uzura din ce in ce la dantura,m-am gandit ca forfecarea e inevitabila daca ansamblul respectiv nu sta strans cum trebuie cu acea piulita.atunci m-am pus pa ea si am dibacito pana i-am facut chestia aia ,si prima data am pus un cui de 4 mm asa in dusmanie na sa te mai desfaci si acum  :P
Last edited by pantelimon on 17 May 2008, 23:22, edited 1 time in total.
razvy
Membru legendar
Membru legendar

Post by razvy »

eu am patit-o vara trecuta noaptea pe la 2 sa desfacut piulita si a sarit pinionul de pe caneluri aveam pe masina 1500 kg    si am montat pinionul am strans piulita bine si cand am ajuns acasa am dat o gaura 4,5in piulita si ax am bagat un splint si nu mai am probleme de atunci
aro 10,4 power by renault 1,9 diesel 5 trepte 4x4 dif blocabil spate
pantelimon
Membru legendar
Membru legendar

Post by pantelimon »

bre axu ala e destul de bengos  :) cu ce l-ai gaurit?
Soryn
Membru legendar
Membru legendar

Post by Soryn »

de ax..cred ca a bagat flexu.in el,,

..deci ..asa nenea Myke ...cu saritu-l din a 3-a...asa face si la mine...- si in consecinta nu o mai las in a 3..in frana de motor..-- si mai sare..foarte rar si din a 4   (numai in frana de motor)---

o avea..joc..axu ala.-din cauza la distantier-rulment..praf---

zilele astea ,..o sa dau capacu jos..sa inspectez.. ingineria.
razvy
Membru legendar
Membru legendar

Post by razvy »

am dat jos cutia si am mers cu ea la un atelier si la gaurit cu o bormasina dinaia mare a ascutit burghiul de 4 ori.
aro 10,4 power by renault 1,9 diesel 5 trepte 4x4 dif blocabil spate
icXu
Membru de elita
Membru de elita

Post by icXu »

Am ajuns si eu la piulita in cauza si m-am decis sa abordez situatia putin diferit deoarece mi-e cam greu sa dau gaura intr-o piulita ingusta ca a mea si trebuie sa fac santul cu flexul  foarte adanc, asa ca o sa caut sa folosesc o piulita asemanatoare pe post de contra piulita sau o sa incerc sa beneficiez de scobitura din ax si sa fac fac o saiba cu blocare (ca cea din schita de mai jos) sperand ca macar 3 din cele 5(sunt 6 in poza,dar trebuiesc 5... cred) aripioare or sa se indoaie peste piulita.
Intrebarea mea ar fi daca pot introduce o asemenea saiba intre piulita si rulment(sau ce-o fi acolo) fara sa fac vre-o prostie,sau o pot pune dupa piulita sperand ca o sa stea asa?
Manine cred ca de asta o sa ma ocup.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Ionut
Membru Devotat
Membru Devotat

Post by Ionut »

Pai mai bine iei una de papuc, e si mai lata, prinde mai mult filet, iar cu splintul n-ai treaba veci.
Saiba de aia cu aripioare e sistemul original, n-are ce sa aiba intre rulment si piulita atata timp cat nu atinge celelalte parti ale rulmentului decat inelul mic. Pe langa asta mai avea inca o saiba normala, nu mai stiu exact unde statea, mi se pare ca in spatele celei de care zici tu.
Mai bine o faci o data bine bine, cum nimeni n-o mai poate strica vreodata si nu mai ai treaba.
Stand or die.

Post Reply