Eficientizare frana la Aro 10
Moderators: mariusjaz, socratee
- Ionut
- Membru Devotat

Eficientizare frana la Aro 10
Drag mi-i aro-ul asta al meu, dar sunt si lucruri care ma enerveaza la el, precum franaaaa. Desi pompa e noua (ASAM), pistonase de frana spate noi, tamburi rectificati, etriere ca noi placute noi, discuri bune, conducte, limitator de frana noi, tot pedala merge pana la fund si nu prinde chiar brusc. De la a doua pedala parca e mai bine, dar putin. Am aerisit-o de multe ori, m-am chinuit s-o fac buna dar nimic n-am mers. Asa a fost chiar de la inceput
In plus, trage intr-o parte un pic cand franez. Are cineva idee de ce?
Intai as avea nevoie de un diagnostic de la voi, cine e de vina? e pompa? altceva ce ar putea fi?
Si in al doilea rand, ce sa fac s-o fac aproape ca la una straina, adica nu vreau sa stea in cap cand o ating, dar sa fie decenta si eficace. De la ce masina straina merge pompa? Eventual arunc tot ICP-ul si o fac sistem simplu, dar bun sa fie si sa am pedala sus.
Renault 12?
Multumesc
Intai as avea nevoie de un diagnostic de la voi, cine e de vina? e pompa? altceva ce ar putea fi?
Si in al doilea rand, ce sa fac s-o fac aproape ca la una straina, adica nu vreau sa stea in cap cand o ating, dar sa fie decenta si eficace. De la ce masina straina merge pompa? Eventual arunc tot ICP-ul si o fac sistem simplu, dar bun sa fie si sa am pedala sus.
Renault 12?
Multumesc
Stand or die.
- ydaniel
- Membru legendar

Re: Eficientizare frana la Aro 10
pai ASAM sunt f proaste.
solutia mea:discuri brembo si placute ferodo premier;)
solutia mea:discuri brembo si placute ferodo premier;)
cand esti bun nu-si amintesc,
cand esti rau nu te uita
cand esti rau nu te uita
- Soryn
- Membru legendar

discuri bune insemnand cat? 6-7 mm ,Ionut wrote: Drag mi-i aro-ul asta al meu, dar sunt si lucruri care ma enerveaza la el, precum franaaaa. Desi pompa e noua (ASAM), pistonase de frana spate noi, tamburi rectificati, etriere ca noi placute noi, discuri bune, conducte, limitator de frana noi, tot pedala merge pana la fund si nu prinde chiar brusc. De la a doua pedala parca e mai bine, dar putin. Am aerisit-o de multe ori, m-am chinuit s-o fac buna dar nimic n-am mers. Asa a fost chiar de la inceput
Renault 12?
Multumesc
poate fi si aer in sistem, sa fie elastica pedala,tulumba la servo cum e?
de tras intr-o parte.... cauciucurile sunt unflate uniform? cu aceasi presiune, discurile sa fie de aceleasi grosimi,....la mine astea e buba,...tot asa tragea intro parte.... erau frane jmechere..chiar si cu discurile uzate rau
si pe spate trebuie..unblat la saboti ..sa fie reglati la fel..ca ...daca o roata franeaza mai tare..si alta mai prost...te taraie intr-o parte..cel putin ..teoretic..asa sta treaba.
(sau sa nu fie vaselina pacolo)
- radu76
- Incepator

Trebuie sa verifici daca sabotii pe spate sunt sau nu autoreglabili (daca nu sunt autoreglabili trebuie sa ai scoase in afara doua bolturi excentrice cu cap patrat cate unul in dreptul fiecarui sabut). Daca nu sunt autoreglabili, trebuie reglati, in felul urmator: suspenzi cate o roata (bineanteles din spate) si reglezi cate un sabot verificand ca acesta sa nu blocheze roata (trebuie sa frece putin de tot, dar sa nu franeze roata cand o invarti).Trebuiesc reglati toti sabotii, si eventual aerisit si repartitorul pe spate (destrangi una din conducte). Eventual suna-ma sa-ti explic mai pe larg.
- Misi din Cluj
- Membru legendar

Verifica urmatoarele:
1. jocul liber intre tija pedalei si cilindrul servofranei sa nu fie mai mare de 0,5-0,8 mm care sus la pedala se simte 5-8 mm.
2. Jocul liber intre tija servofranei si pistonasul pompei centrale. Desfa cele doua suruburi care prind pompa centrala de servo si trage pompa in fata, conductele lasa-le racordate ca permite atata sa tragi pompa in fata. In mijlocul sevofranaei este o tija reglabila care are o contrapiulita. Desfa contrapiulita si roteste tija pana cand tija iese cu 9mm din planul servofranei. Dupa care montezi pompa centrala la loc
3. Verifica cursa sabotilor la rotile din spate. Daca este cu reglaj manual, atunci ridica puntea spate complet ca ambele roti sa fie in aer. In partea inferioara a tamburului sunt cele doua excentrice de reglaj pe care le rotesti pe rand pana roata se blocheaza, dupa care le slabesti un pic, pana roata incepe din nou sa se roteasca.
4. Daca ai saboti cu reglaj automat, atunci in loc de cele doua excentrice ai un mecanism cu clichet montat pe saboti. Vezi sa nu fie blocati sau ruginiti clichetii. Pentru asta ia jos roata, da jos tamburul si vezi daca se misca clichetul. Daca se misca,atunci tragi limba (C din poza) catre interior, il sprijini de clichet, montezi tamburul si te duci si apesi frana si trebuie sa auzi un “traccâ€
1. jocul liber intre tija pedalei si cilindrul servofranei sa nu fie mai mare de 0,5-0,8 mm care sus la pedala se simte 5-8 mm.
2. Jocul liber intre tija servofranei si pistonasul pompei centrale. Desfa cele doua suruburi care prind pompa centrala de servo si trage pompa in fata, conductele lasa-le racordate ca permite atata sa tragi pompa in fata. In mijlocul sevofranaei este o tija reglabila care are o contrapiulita. Desfa contrapiulita si roteste tija pana cand tija iese cu 9mm din planul servofranei. Dupa care montezi pompa centrala la loc
3. Verifica cursa sabotilor la rotile din spate. Daca este cu reglaj manual, atunci ridica puntea spate complet ca ambele roti sa fie in aer. In partea inferioara a tamburului sunt cele doua excentrice de reglaj pe care le rotesti pe rand pana roata se blocheaza, dupa care le slabesti un pic, pana roata incepe din nou sa se roteasca.
4. Daca ai saboti cu reglaj automat, atunci in loc de cele doua excentrice ai un mecanism cu clichet montat pe saboti. Vezi sa nu fie blocati sau ruginiti clichetii. Pentru asta ia jos roata, da jos tamburul si vezi daca se misca clichetul. Daca se misca,atunci tragi limba (C din poza) catre interior, il sprijini de clichet, montezi tamburul si te duci si apesi frana si trebuie sa auzi un “traccâ€
Gaz 69 AM -1962; Aro 10 Mk1 - 1980
- Misi din Cluj
- Membru legendar

Cateva poze din cartea de Dacie... reglajul jocului la tija pompei si la tija de la servo
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
- Misi din Cluj
- Membru legendar

Si reglajul sabotilor pe spate
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
- Ionut
- Membru Devotat

Jocul la pompa l-am verificat, sabotii sunt reglati din excentrice sa nu frece deloc, discurile sunt groase (peste 9 mm), iar presiunea in pneuri e la fel - 3 atm.
Am pus un dop pentru circuitul din spate si pedala e destul de sus si frana e buna (doar ca numai la rotile din fata). Deci probabil pompa e buna.
Inseamna ca problema e din spate
Apropo, am intrebat azi la un magazin pompa de Renault 12 intre '73 - '79 cu 130 lei.
De luat una inca nu iau, ca vad ca asta-i buna, dar ce altceva sa mai fac? Ce sa mai verific?
Am pus un dop pentru circuitul din spate si pedala e destul de sus si frana e buna (doar ca numai la rotile din fata). Deci probabil pompa e buna.
Apropo, am intrebat azi la un magazin pompa de Renault 12 intre '73 - '79 cu 130 lei.
De luat una inca nu iau, ca vad ca asta-i buna, dar ce altceva sa mai fac? Ce sa mai verific?
Stand or die.
- COSMIN D
- Membru de elita

Eu ma gandeam sa demontez pedala ca o tin cam degeaba.
- George
- Administrator

ai intuit corect! cel mai probabil, e distanta mare intre sabot si tambur. din cate ai spus, ai reglat sa nu frece deloc, deci probabil nu atinge la liber. cand faci reglajul tre sa fii sigur ca la liber, sabotul este foarte aproape de tambur, si cum nu poti sa vezi, tre sa cam simti. incearca sa reglezi astfel incat sa "harjaie" un pic, sa se auda ceva ca ar freca (foarte putin, evident). cursa cilindrului e destul de mica, si o singura actionare a pedalei este posibil sa nu fie de ajuns ca sa franeze. asta, evident, daca limitatorul functioneaza si nu e blocat "inchis"Ionut wrote: .., sabotii sunt reglati din excentrice sa nu frece deloc,
....Am pus un dop pentru circuitul din spate si pedala e destul de sus si frana e buna (doar ca numai la rotile din fata). Deci probabil pompa e buna.
ARO CLUB ROMANIA
- Soryn
- Membru legendar

incearca sa reglezi saboti si din cablu de la frana de mana, si daca la o roata iti freaca,..ii schimbi arcu cu unu mai tare, (arcu ala de iti tine parghia care actioneaza saboti la roata, i departeaza sa blocheze roata,sa fie si la cealalta roata apropiati saboti)
- Soryn
- Membru legendar

verifica tamburi de vaselina,...ieri dimineata..iara am gasi orgie la unu.din ei...
,alt simering nii 
- razvy
- Membru legendar

inti de toate schimba garniturile in pompa c daca iti curge intre servo chiar neglijabil aia e problema
Mi-a soptit o pasarica ca iti curge pe acolo
Mi-a soptit o pasarica ca iti curge pe acolo
aro 10,4 power by renault 1,9 diesel 5 trepte 4x4 dif blocabil spate
- mecanicul de locomotiva
- Nou venit

Are cineva o schema a sis de frana pt aro 10.4??
nu ii dau de capat
toate piesele sunt noi instalatia aerisita sabotii de franare puntea spate reglati distribuitorul functioneza .......
si culmea frane ioc
daca aveti o schema as fi recunoscator
nu ii dau de capat
toate piesele sunt noi instalatia aerisita sabotii de franare puntea spate reglati distribuitorul functioneza .......
daca aveti o schema as fi recunoscator
- Soryn
- Membru legendar

sa nu fie ramasa pompa in avarie, ICP-u