1. L25=ulei 20W50/40, merge si cu 15w? DA, este bine NU. De ce:componentele motorului au foste executate cu anumite tolerante, 15W este mai putin viscos deci spatiile dintre piese este mai mare (bate motoru, pompa de ulei nu baga presiunea corecta, etc...). Vreti sa puneti 15W in motoarele masinilor pe care le detineti nu va opreste nimeni, rugamintea este sa nu sustineti ca este mai bun decat 20W in acest caz. Uzura motorului creste si nu se vede in 3000-5000 km/an ci in cativa ani.
2. Faptul ca ati avut M si ati folosit anumite uleiuri NU inseamna ca aveti dreptate, cazul unui coleg care a distrus o cutie de viteze de M folosind uleiul cu viscozitatea gresita. Cutia s-a distrus cam in 5-7 ani (nu mai tin bine minte dar cam asa ceva si nici nu cred ca este important, ideea este ca efectul se vede in ani de utilizare). Uleiul a fost pus tot la sfaturile oamneilor care au/au avut M si au zis ca merge bine....cam prin anii 2007 unii posesori de M puneau uleiuri moderne, scumpe de altfel, in M in ideea ca un ulei modern si bun face bine la cutie si se pot bucura de M mai multi ani. Au pus acest ulei crezand ca fac bine...din pacate...
3. NU folositi uleiuri pt. masinile moderne in cele vechi. Aditivii sunt diferiti si pot distruge IN TIMP si nu de pe azi pe maine un motor sau o cutie.
Cam asta este parerea mea din ce am citit despre aditivi si uleiuri din ce am mai studiat. Fiecare face ce vrea cu masina lui.
Ulei cutie viteze, alternativa la T90 este Liqui Molly SAE 80W GL4 product number 1401, Art No 1020. Am intrebat special la LM (pe mail) daca ataca metalele galbene (alama/bronz alte aliaje din care sunt facute diverse componente) sau otelurile aliate cu cupru care se gasesc in cutiile de viteze vechi sau din care cunt construite pinioanele care sa gasesc in cutiile vechi.
Cat priveste problema filtrelor de ulei de M207 si de L25 si motorizarea M-urilor din cate am retinut din ce am vazut in timp (informatia trebuie luata cu titlu informativ si nu ca certitudine) exista L25 si cu cartus si insurubabil cel putin pe M.
Cu certitudine in ceea ce priveste motorizarea pe M afirm ca nu prea exista certitudini
Un coleg are un ARO M461C din anii 70 cu motor M207 din fabrica...deci nimeni nu poate sa bage mana in foc ce M ce motor a avut si de cand pana cand si nici chestia cu filtrele. La ARO 2xx/3xx nu stiu.
Cat privesc filtrele de AER de pe M dar si PRIMELE modele de Aro, cel putin cele militare vazute de mine au filtre umede (cu ulei).
Cat priveste cantitatea de ulei din filtru de aer, din ce tin minte este corect, capacitatea este de 1l. In cazul particular al masinii mele pun in jur de 0,7-0,8L pt ca un litru este prea mult si partea inferioara a filtrului este cufundata 50% in ulei.
Cat priveste lichidul de frana, cand am, pun Lichid de frana Tip N. Nu am recomandat DOT 3 pentru ca mai multi mecanici care se ocupa de masini vechi sustin ca DOT 3 este mai agresiv cu garniturile si tot esi sustin ca DOT4 este mai putin agresiv. Eu am urmat aceste sfaturi si nu am avut pana acum probleme cu franele. Acum ce sa zic, din lene n-am verificat treaba asta, este exact ca treaba cu uleiul 15W si cel de cutie care uzeaza motorul mai tare in timp...deci pana acum n-am avut probleme dar asta nu inseamna neaparat ca fac bine.