din ciclul proiecte romanesti incepute si neterminate

Tot ce va trece prin cap,inclusiv politica

Moderator: costy84

Post Reply
costy84
Moderator
Moderator

din ciclul proiecte romanesti incepute si neterminate

Post by costy84 »

salupa de minare deminare pe perna de aer construita la mangalia inainte de `89 folosita vreo 2 ani la dunare ca mai apoi sa fie trasa pe dreapta si acum cativa ani taiata. cei care au lucrat la aceasta nava spuneau ca singura ei problema era motorul ce dezvolta mai putina putere decat necesarul navei (motorul era de elicopter dar nu stiu ce model).
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by costy84 on 16 May 2011, 18:36, edited 1 time in total.

costy84
Moderator
Moderator

Re: din ciclul proiecte romanesti incepute si neterminate

Post by costy84 »

You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
costy84
Moderator
Moderator

Post by costy84 »

primul supersonic romanesc IAR 95 avion ce nu s-a construit niciodata (cel putin in Romania)
http://www.gds.ro/Politica%20si%20comun ... cul+IAR-95
http://ro.wikipedia.org/wiki/IAR_95
ydaniel
Membru legendar
Membru legendar

Post by ydaniel »

Legat de primul Hovercraft din cate stiu eu a fost facut prin '84-'86 .Avea 2 motoare de propulsie de Saviem de 136cp si un motor care baga aer in perna de 215cp.

costy84
Moderator
Moderator

Post by costy84 »

ydaniel wrote:Legat de primul Hovercraft din cate stiu eu a fost facut prin '84-'86 .Avea 2 motoare de propulsie de Saviem de 136cp si un motor care baga aer in perna de 215cp.
cu 2 motoare de Saviem sa incercat in prima faza dar nu faceau fata , dupa aia sa montat un motor de elicopter (prin 88 faceau probe cu el prin rada portului mangalia si la ce galagie facea iti garantez ca nu era motor de camion :) ) cei care lucrau pe vremea aia in SNM spun ca inginerul care s-a ocupat de constructia navei se inspirase de la rusii unde lucrase cativa ani si ar fi vrut sa foloseasca un motor de avion dar nu a primit aprobare.(acum cat este mit si cat este adevar nu prea stie nimeni si inginerul respectiv nu stiu daca mai este prin mangalia).
o amintire haioasa despre vehicul o au cei care lucrau atunci in santier deoarece sa plecat in probe cu el au pierdut controlul si au urcat pe malul de la limanu unde a trecut peste o turma de oi. singura victima a fost ciobanul care atunci cand a vazut ca vine spre el a vrut sa fuga a cazut si si-a rupt piciorul.
SNM-ul mai avea in curte 2 prototipuri mai mici dar de ele nu am auzit daca au fost in probe sau nu.
CRISX
Membru de elita
Membru de elita

Post by CRISX »

foarte interesant si amuzant, nu stiam, mai baga Costy !
costy84
Moderator
Moderator

Post by costy84 »

CRISX wrote:foarte interesant si amuzant, nu stiam, mai baga Costy !
pai nu prea mai am ce sa bag ca asta e singura chestie care o povestesc fostii angajati SNM despre vehicul in rest stiu ca a ajuns la dunare intr-un divizion de minare deminare in 2 ani i-au stricat motorul pe care nu l-au mai inlocuit si s-a renuntat la proiect ca de trecusem la capitalism si nava provenea dintr-o societate comunista in care toate erau proaste.

si ca o paranteza la ce sa intamplat dupa 90 cu SNM in 94 si 96 au dat la apa doua corvete model tetal 2 adica modernizate cvt 264 si 265. dupa 265 in santier era gata in proportie de 80% (mai trebuia montat armamentul )266 si in hangare era pregatit 267 dar sa tras linie si sa abandonat constructia lor. in 2006 (din cate imi aduc aminte) au fost taiate si duse la fier vechi
CRISX
Membru de elita
Membru de elita

Post by CRISX »

Hmmmm, si eu care speram sa inceapa un sir de dezvaluiri ale secretelor militare navale, gen experimentul Philadelphia **== , varianta de la Mangalia :-L.
Dar de submarinul nostru diesel stii ceva, e in conservare sau i s-a imbolnavit capitanu :D ?
costy84
Moderator
Moderator

Post by costy84 »

o mica rectificare: nava pe perna de aer care era in SNM prin 2001 si a fost taiata este a doua nava construita care nu a fost data nici o data la apa. prima se pare ca dupa ce sa defectat a fost dusa la ICEPRONAV de la Galati.
SNM mai avea aruncata prin curte o nava pe perna de aer mai mica pentru transport persoane dar nici aia nu a ajuns nici macar in probe.
costy84
Moderator
Moderator

Post by costy84 »

CRISX wrote:Hmmmm, si eu care speram sa inceapa un sir de dezvaluiri ale secretelor militare navale, gen experimentul Philadelphia **== , varianta de la Mangalia :-L.
Dar de submarinul nostru diesel stii ceva, e in conservare sau i s-a imbolnavit capitanu :D ?
experimentul Philadelphia? pai gainarii aia de americani au facut sa dispara o nava si habar nu au cum pe cand ai nostrii au facut sa dispara intreaga flota comerciala inclusiv cea de pescuit si unii stiu cum deci la ce sa se complice si armata cand chestiile astea sunt foarte simple de le fac si civilii :-j

radem noi de submarin dar echipajul este cel mai bine platit din toata marina ambarcata (exceptie fac scafandrii) si nici nu isi bat capu` cu iesiri pe mare misiuni si alte dastea :) asa ca noi ramanem cu rasul si iesitul pe mare si ei cu banii. :)
paul
Membru legendar
Membru legendar

Post by paul »

costy84 wrote:Elicopterul IAR-317 Airfox
http://resboiu.wordpress.com/2011/04/13 ... 17-airfox/
Ceea ce nu spune autorul articolului despre elicopterul IAR 317 este ca motorul provenit de la IAR 316
Alouette III (Turbomeca-Astazou), nu facea fata cerintelor pt. un elicopter specializat in atac,mai ales contra blindatelor.....deci era submotorizat,acest lucru il stiu de la un pilot de Alouette,care zbura la Otopeni,prin 1985. O varianta viabila ar fi fost folosirea unui motor(turbomotor-turbina cu gaze),de la elicopterele IAR 330L,de tip (Turbomeca-Turmo),insa nici acestea nu au fost asimilate complet in Romania,desi se fabricau la Turbomecanica Buc.,anumite componente,veneau tot din ....Franta. Oricum tovarasii,erau chititi sa-l fabrice mai mult pt.export,decat pt dotarea armatei romane.......iar cand a devenit dificil de fabricat la standardele cerute,a devenit nerentabil si l-au abandonat.... :D
UBI BENE IBI PATRIA
paul
Membru legendar
Membru legendar

Post by paul »

costy84 wrote:primul supersonic romanesc IAR 95 avion ce nu s-a construit niciodata (cel putin in romania)
http://www.gds.ro/Politica%20si%20comun ... cul+IAR-95
Aceiasi problema ca si la elicopterul mai sus prezentat, lipsa unui motor suficient de puternic pt.prototipul IAR-95 supersonic... insa ceea ce nu precizeaza autorul articolului fata de alti autori mai documentati si mai sinceri, este ca s-a incercat achizitionarea unui motor adecvat din China, care fabrica sub licenta motoare britanice ROLLS-ROYCE SPEY, pe care chinezii incercau sa le foloseasca si la propriile lor avioane militare, desi motorul era varianta civila fara postcombustie, adica, britanicii le dadusera licenta de fabricatie,numai pt. varianta civila,nereusind sa le transforme cu succes pt.avioanele supersonice.. Cand a inceput fabricarea in licenta a Rombacului in Romania in 1982,britanicii,ne-au dat licenta si pt.turboreactoarele RR SPEY,insa tot versiunea fara postcombustie.......dar nici acestea pana in 1990,nu au fost asimilate complet....pe urma nu s-au mai fabricat deloc.
Inca o precizare pe care autorul o prezinta in mod distorsionat,anume ca, URSS nu ar fi fost deacord cu fabricarea unui supersonic romanesc si nu ne-ar fi pus la dispozitie fabricarea unui motor in licenta.......din alte surse reiese ca tocmai partea romana nu a dorit acest lucru! :D

P.S. La vremea cand Romania cauta un motor pt.un proiect de supersonic,in China se fabricau avioane supersonice,binenteles "clone"sovietice,dar se fabrica si un model,destul deasemanator celui proiectat de romani,cu componente de la clonele de MIG-uri copiate de chinezi.....asadar,acel avion chinezesc,aparut prin anii '90,care se presupune ca ar fi o copie a celui romanesc,e doar asemanator,dupa cum am mai spus,chinezii,mai fabricasera si inainte, avioane in aceeasi configuratie..... O0
UBI BENE IBI PATRIA
paul
Membru legendar
Membru legendar

Post by paul »

J8 (1).JPG
J8 II,care a facut primul zbor in 1969......ce faceau chinezii cu mult inainte sa se inspire dupa......proiectul nostru.
Iar-s-1.jpg
Proiectul IAR 95,de la sfarsitul anilor '70....
800px-Pakistan_airforce_FC-1_Xiao_Long.jpg
FC 1,chino-pakistanez,a facut primul zbor la mijlocul anilor'90....seamana cu al nostru,dar nu e identic.....seamana si cu Rafale francez!
UBI BENE IBI PATRIA
paul
Membru legendar
Membru legendar

Post by paul »

FH7.JPG
FH 7chinezesc,din 1998,un model care seamana si cu prototipul IAR 95,dar si cu IAR 93,romano-yugoslav.
41576_54026657893_6019471_n.jpg
A_pair_of_IAR-93.jpg
IAR 93,de la finele anilor '70.
UBI BENE IBI PATRIA
dragospetres
Membru legendar
Membru legendar

Post by dragospetres »

-daca vreti sa aveti o imagine corecta asupra industriei romanesti de aparare,inclusiv despre proiecte, cititi cartea"Romania in organizatia Tratatului de la Varsovia",autor Petre Opris-teza de doctorat.Veti afla lucruri surprizatoare:sovieticii doreau modernizarea tehnica a armatei romane,Nicolae Ceausescu s-a opus.

Post Reply