Remotorizare ARO 10.

Suspensii, frane, directie, roti. Tipuri, modificari, reparatii.

Moderators: mariusjaz, socratee

Post Reply
vstef_is
Membru legendar
Membru legendar

Remotorizare ARO 10.

Post by vstef_is »

Stimati colegi,

Am renuntat la ARO 243 din cauza de lipsa de acte si bani, insa acum ma lovesc de o alta dilema.

Am pe stoc un motor Brasov in mintile lui care-mi place foarte mult, pentru ca are si pompa de U650 pe el, si merge foarte bine. (E cel de la Florin, de pe militar).

Urmeaza sa achizitionez un ARO 10.4 cu sasiu lat, directia in fata, si motor de 1600 cu GPL. Totusi mie nu-mi place nici benzina, nici gazu, nici Dacia.

Daca inca nu se intelege dilema mea, intrebarea este urmatoarea. Cat loc are 10le sub capota, daca ma poate ajuta un coleg sa masoare, pana cand ma improprietaresc cu masina. Lungime si latime (intre suportii de arcuri).

Nu ma intereseaza omologarea (normal), merg pe blat, dar as vrea sa dau o sansa in plus unui 10, ca sa ajunga mai aproape de adevar.

De asemenea, as folosi si cutia de 24x, cu tot cu reductor, insa aici intervine o alta problema. Grupul pe spate la 10 e tot central, dar pe fata nu stiu unde e. E tot pe dreapta? Daca da e perfect.

Multumesc colegului care imi masoara locul de sub capota, si dau o bere!

tarzy
Membru legendar
Membru legendar

Re: Remotorizare ARO 10.

Post by tarzy »

auzi ... da tu vrei sa faci chestia de expozitie sau cum?

pai ai avut in vedere diferenta de greutate intre motorul de dacie si Brasovean?

cat crezi ca o sa reziste suspensiile si chiar sasiul? de caroserie nu mai spun nimic.
Eu cred ca o tara care incearca sa prospere prin stabilirea de taxe mari este ca un om care, stind intr-o galeata, incearca sa se ridice tragind de miner.
(Winston Churchill)
ydaniel
Membru legendar
Membru legendar

Post by ydaniel »

grupul fata e tot central 8)
mircealola
Junior
Junior

Post by mircealola »

nu merita deoarece nu rezista suspensia si nici nu incape pe inaltime si lungime. oricum motorul de 1600 de dacie si pe gaz este super ieftin la intretinere cat si la consumuri. montezi o aprindere electronica, schimbi fise, capac delcou, bujii cu unele de import si uiti sa mai ridici capota.

George
Administrator
Administrator

Post by George »

esti razna, daca vrei sa inghesui bv=ul sub capota la 10... b-( cu ce crezi ca te ajuta? totusi...nu e mai simplu sa continui 243, decat sa incepi ce ai in cap si sa abandonezi pe parcurs? n-o sa iasa ce ai vrea...pe bune.
ARO CLUB ROMANIA
cristi-devildnb
Membru de elita
Membru de elita

Post by cristi-devildnb »

daca sub capota la 10 abia intra 1.9 td, sub nici o forma nu inra brasoveanul, plus ca se stramba sasiul cu motoarele lui, o ia botul in sus, dar cu ala. reductorul e prins probabil pe traverse sasiu dar nu o sa mai aiba loc daca inghesui brasovul. plus ca o sa trebuiasca ciopartita caroseria sa intre carcasa ambreiaj. in spatele cutiei e o traversa cu o gaura pt cardan care e fix pe centru. dupa aia o sa se rupa diferentialele, planetare, mrl, tot,
o sa muncesti, o sa pierzi vremea, sa cheltui banii, sa ciopartesti un aro care va sta cu botul lipit de pamant cu sasiul indoit, fara tractiune fata care la plecarea de pe loc va ceda. uita complet ideea. daca esti convins ca motorul de 1.6 nu e suficient ia un turbodiesel 1.9 din dezmembrari si o carcasa ambreiaj de papuc, 2 suporti motor si ai rezolvat. si cand iti ia arr certificatul pt necorespundere serie motor il dai repede jos si il pui pe cel de dacie, precum si la itp. iti masor maine sasiul, dar asa ca fapt divers. succese
Nu merge unde te duce drumul, mergi pe unde nu exista un drum si lasa o urma. R.W.Emerson
sorin
Membru legendar
Membru legendar

Post by sorin »

nu mai plecati in africa ??sau plecati cu aro 10 ??
vstef_is
Membru legendar
Membru legendar

Post by vstef_is »

243 din pacate nu poate vedea Africa, deoarece nu are acte, si eu nu mai am bani.

Asa ca eu s-ar parea ca ajung la ARO 10, sper sa nu se supere colegii pe mine si sa ma renege...

Acum ramane de vazut. Totusi mi-ar placea sa am Brasovul partener de drum, asa cum l-am avut de altfel mai intotdeauna...

Daca nu e fezabil, o sa vad cum fac, sa ma rezum la 1600 cu GPL, dar totusi numi place deloc benzina, mai degraba 1.9 de Renault. Insa nici macar ala! L-am avut la drum pe Transalpina si nu s-a comparat 10 cu 1.9 fata de 243 cu brasov (care oricum e mai greu). Nici pe sosea, nici pe teren, nici pe serpentine la deal, la urcare, nici deloc. Si ma gandesc, un 10 care e mai usor cu brasov, ar merge si mai bine...
gorishor
Administrator
Administrator

Post by gorishor »

Adica nu ti-a placut masina mea ? ? ?
Bineee....Data viitoare nu te mai plimb. :(
Gore
YO3IGR
B 244 ARO
vstef_is
Membru legendar
Membru legendar

Post by vstef_is »

Ba da, chiar mi se pare foarte rafinat si bun si pe sosea si pe langa L25, si cu gaz mai scapi de consum. Dar din principiu numi place benzina. Poate am avut prea multe experiente proaste cu Dacia, si prea multe experiente bune cu Brasovul.

Fise, bujii, capac delcou, carburatie, reglaj, platina, aprindere, ce naiba o mai fi pe acolo, curent, incarcare, nu stiu pentru mine chestiile astea numi plac. Nici nu ma pricep, si mi se pare si prea complicat cu reglaje dintrastea. Si apoi si L25 are punctele lui mai vulnerabile, si nu le stiu eu pe toate.

Iar motoru de Dacie, e asa cum e. Mai degraba un L25, si nici ala. Deci... Iar pe disel 1.9 de reno deodata ca nare injectie directa, ceea ce iarasi e o chestie buna, si pe de alta parte e putoare. Pe un 10 care e usor, nu a facut fata de nici o culoare la doua 24xuri cu Brasov, care iau dat ceata si la propriu si la figurat. Deci dupa logica simpla, pe un 10 care e mai usor, ar merge si mai bine...
cristi-devildnb
Membru de elita
Membru de elita

Post by cristi-devildnb »

vstef_is wrote: Deci dupa logica simpla, pe un 10 care e mai usor, ar merge si mai bine...
poate sa il pui in spate, sau central cum se numeste
Nu merge unde te duce drumul, mergi pe unde nu exista un drum si lasa o urma. R.W.Emerson
Soryn
Membru legendar
Membru legendar

Post by Soryn »

cati cai are 1.9 D simplu? :-j 62 parca,...si tot atatia NM cat benzinaru de 1.6 ;)) , deci ... in loc de brasovean,.si 1.9 D..mai bine 1.6 dacia.
ca motoare diesel.de capacitate mica..care sa faca fata.la serpentine ca brasovu,. ori 1.9TD ic, ori 1.6 TDic
vstef_is
Membru legendar
Membru legendar

Post by vstef_is »

da corect, deci 1.9 diesel aspirat e degeaba. nici turbo nu preami place ca e scump si se strica. Si nu e acelasi feeling. Deocamdata ramane brasovu in cursa.
Cotizo
Membru Devotat
Membru Devotat

Post by Cotizo »

Era un motor de Ford de 1.7 cu 4 cilindrii in V, se punea pe Fordul Transit vechi si a fost folosit si ca motorizare allternativa pe celebrele Munga - masinile 4x4 ale armatei germane de pana in anii 70. Ocupa putin loc, e usor si are cuplu de 129Nm - s-ar putea sa dea rezultate bune.
vstef_is
Membru legendar
Membru legendar

Post by vstef_is »

129 versus 187 (in carte, da-l scot in 200 lejer)... e o diferenta, si farmecul brasovului nu e doar in datele de pe hartie, cat si in personalitatea lui de tractor si faptul cum trage constant, mult si bine.

Nu stiam totusi de acest motor, multumesc!

Post Reply