turometru electronic pt diesel

Suspensii, frane, directie, roti. Tipuri, modificari, reparatii.

Moderators: mariusjaz, socratee

Post Reply
myke
Membru legendar
Membru legendar

turometru electronic pt diesel

Post by myke »

hoho...ia uite cine aparu`Bine ai venit printre noi
Un montaj adaptor turometru electronic Dacia cu senzor piezo-ceramic pe iesirea conductei din pompa de motorina nu ai in proiect?
Image

gotronic
Incepator
Incepator

Re: turometru electronic pt diesel

Post by gotronic »

myke wrote: hoho...ia uite cine aparu`Bine ai venit printre noi
Un montaj adaptor turometru electronic Dacia cu senzor piezo-ceramic pe iesirea conductei din pompa de motorina nu ai in proiect?
Ce face senzorul asta piezo? Traduce vibratiile de pe conducta de motorina, le amplifica si se conecteaza la un turometru? (fie el si de dacia). Eu am mai facut ceva traductoare de vibratii ptr. motoare mari (de la statiile de pompare de gaz metan), dar era pus pe batiu, si cand vibratiile depaseau un anumit nivel, ceva era in neregula si oprea alimentarea cu gaz sau suna o sirena ptr. avertizare.!!!
myke
Membru legendar
Membru legendar

Post by myke »

gotronic wrote:
myke wrote: hoho...ia uite cine aparu`Bine ai venit printre noi
Ce face senzorul asta piezo? Traduce vibratiile de pe conducta de motorina, le amplifica si se conecteaza la un turometru? (fie el si de dacia). Eu am mai facut ceva traductoare de vibratii ptr. motoare mari (de la statiile de pompare de gaz metan), dar era pus pe batiu, si cand vibratiile depaseau un anumit nivel, ceva era in neregula si oprea alimentarea cu gaz sau suna o sirena ptr. avertizare.!!!
Exact.Traduce "impulsurile" motorinei in semnal electric.La aro diesel romanii s-au scarpinatinvers in cap si sistemul e format dintr-un senzor magnetic montat pe carterul cutiei de viteze, un cititor/amplificator al semnalului si un modulator/amplificator/formator pentru turometru de dacie(benzina).Sistemul nu este fiabil deloc , crapa des(de obicei senzorul) care e pe carter sau formatorul.99% din dieelanele de aici nu au turometrul functional deoarece la cit costa instalatia (3-4 milioane) e nerentabil.Daca doresti sa produci asa ceva la un pret mai "decent" sau macar mai fiabil iti garantez ca vor fi interesati.Ma ofer ca beta tester :)>-.Am scule pe acasa care pot face o diagnoza (osciloscop...etc) si am unpic si habar de electronica :-"
Image
gotronic
Incepator
Incepator

Post by gotronic »

Ce diametru are conducta de pe care trebuie citita vibratia? Sau nu se poate lua direct de pe bloc motor ??? sau o suprafata dreapta.? Ca si exploziile sunt tot atatea cat si injectiile. Eventual un loc unde temperatura nu depaseste cca 80 grade.!! (din cauza senzorului).
Referitor la cititorul magnetic original, daca distanta pana la pinioanele ce trebuiesc "citite" nu e mai mare de 1,8 mm se poate folosi senzorul 012 (eventual in alta carcasa din aluminiu) cu Aprinderea AT011 (012) si o bobina de cca 10...15 ohmi.!!! :>- (daca locul permite, se poate introduce senzorul direct in aprindere (alta carcasa eventual). Imi poti da detaliile despre senzorul original? Ca ar fi mai simplu cu senzorii astia magnetici (sunt gata facuti deja si de aia).! :-"

George
Administrator
Administrator

Post by George »

hai, dezvoltati, ca ma intereseaza de 3 ani subiectul...
ARO CLUB ROMANIA
SERGHEI
Banat
Banat

Post by SERGHEI »

Dar nu este mai simplu ca sistemul sa citeasca de pe fulia  arborelui?? Ca pe ala poti sa fixezi un magnet mic,un ,,shurubel "fara sa-l descentrezi ..Nu mai trebuie lucrat in draci la partea electronica sa ,,scoata "o tura la 4 pocnituri..??!! Ai mai multe posibilitati de fixare .Eu am montat chiar ieri sistemul original (cel vechi nu a avut senzorul strans si l-a prins coroana)..
Cip
Membru Devotat
Membru Devotat

Post by Cip »

Uitati aici... www.elforum.ro/viewtopic.php?f=21&t=36178

eu sunt userul "tranzistor",nu am facut inca asa ceva,dar am in plan. Pentru orice intrebare va stau la dispozitie
Last edited by Cip on 28 Apr 2009, 17:06, edited 1 time in total.
E greu pana incepi...pe urma e si ma greu...
George
Administrator
Administrator

Post by George »

ai putea detalia aici, daca te pricepi la asa ceva. e mai complicat sa vizitez alt forum si sa te urmaresc pe acolo...nu?!
merci.
ARO CLUB ROMANIA
Dan CHIRIAC
Administrator
Administrator

Post by Dan CHIRIAC »

Mai Cip, am si eu in plan sa construiesc un avion, dar pana acolo...
ARO 244, an 1997, motor L25
ARO 244, an 2001, motor Toyota 2L-T, zis si "Torpilorul" - furat din Bucuresti, Sector 6, pe 29 Ianuarie 2011
kosfunny
Membru de elita
Membru de elita

Post by kosfunny »

Nea Dane, eu iti propun sa incepi cu achizitionarea parasutelor!  ;D
ARO 10.1 -1.4 +GPL, 1998
Grand Cherokee 2.5 td, 1996
Mitsubishi Pajero 2.5 td , 1992
Daewoo Matiz, 1999
Opel Omega 2.5 TDI, 1996
Ford Focus 1.8 tdi 2001
Opel Sintra, 2,2 +gpl, 1996
VW Crafter maxi-long, 2008
Cip
Membru Devotat
Membru Devotat

Post by Cip »

Hmmm....pai,daca cititi ce scrie acolo(nu e mult,cateva posturi) o sa vedeti ca cineva propune doua linkuri. Vizualizati-le si veti vedea ca nu e chiar simplu. Impulsurile trebuiesc colectate de pe volanta sau orice parte mobila a motorului cu ajutorul unui senzor inductiv si al unui magnet,cu ajutorul c.i. lm2917 si apoi folosind c.i. Lm 3914. ( se realizeaza montajele din primul link). Senzorul inductiv este folosit in locul platinei .
Oricum,daca nu posedati putine cunostinte in domeniu nu prea sunt sanse de reusita,dar daca îi aratati unui electronist va stii despre ce e vorba.
Mesaj edita,gresisem ceva.....
Last edited by Cip on 29 Apr 2009, 08:29, edited 1 time in total.
myke
Membru legendar
Membru legendar

Post by myke »

De ce sa ma apuc sa dau jos motorul sa montez magneti pe volanta sau altele cind e mult mai usor sa string un colier pe o teava de motorina?
Senzorul inductiv e folosit in locul platinii nu al bobinei de inductie , iar ca ordine e Lm3914 cu rol de amplificator iar apoi lm2917 sau 2907 cu rol de convertor frecventa/tensiune...... de simplu...e foarte simplu...maine daca am timp termin scutul termic al capsulei de reintrare in atmosfera a capsulei spatiale  :-j :-j :-j
Iar de linkuri....uite aici
http://205d.free.fr/ampli.htm
http://www.vwdiesel.net/phpBB/viewtopic ... 0f264fe872
Sunt satul de gindit/executat montaje care se intind pe parcursul unor luni bune cu modificari/adaptari/testari.Sunt satul ca montajele acelea pina la urma sa costa dublu,triplu cit ar costa unul facut de o fabrica.Vreau sa dau un ban si in 10 minute sa am un turometru functional
De aceea am incercat sa-i stirnesc interesul lui @Gotronic ...iar la cite replay-uri am stirnit ma gindesc ca acest produs va fi primit bine.Deci lansez inca o data "provocarea"  :-" :>-
Image
Dan CHIRIAC
Administrator
Administrator

Post by Dan CHIRIAC »

In 1985, cand am terminat liceul, pe diploma, la calificarea profesionala scria "electronist".
Acum, insa, ma ocup cu altceva. Respect entuziasmul unora dar, la fel ca myke, nu vreau / nu am timp sa mai inventez / experimentez. Vreau un produs pe care sa-l pot cumpara si monta pe masina, daca se poate, fara sa o desfac jumate.
Deci gotronic, ai cuvantul.
ARO 244, an 1997, motor L25
ARO 244, an 2001, motor Toyota 2L-T, zis si "Torpilorul" - furat din Bucuresti, Sector 6, pe 29 Ianuarie 2011
myke
Membru legendar
Membru legendar

Post by myke »

Dan CHIRIAC wrote: In 1985, cand am terminat liceul, pe diploma, la calificarea profesionala scria "electronist".
Asta chiar m-a dat gata :o.Avem multe de vorbit (adica eu sa intreb) la o viitoare bere :-" :>-
Image
Cip
Membru Devotat
Membru Devotat

Post by Cip »

Ceea ce propuneam eu o varianta pentru cei care nu au din fabrica turometru(cum e cazul meu). Oricum,pana la vacanta(mancaua-r cainii de scoala) nu mai e mult, si imediat ce vine,comand piesele, o sa realizez montajele si o sa afisez rezultatele,dar intre timp imi pun putin mintea la contributie poate gandesc ceva homemade. Oricum bafta cu senzorul piezoceramic!
Scuzatim-i greselile din primul post,nu am fost atent,asa e,primul e c.i. Lm3914 si apoi lm2917.

Post Reply