Conversie Aro 10 4x2 la 4x4

Probleme, modificari, reparatii.

Moderators: costy84, socratee

Post Reply
georgenis
Membru de elita
Membru de elita

Conversie Aro 10 4x2 la 4x4

Post by georgenis »

Sambata m-am apucat sa schimb de pe un Aro din 1993 care urma sa fie dus la Remat tot ce-mi trebuia pentru 4x4.La inceput am luat cutia de viteze si cu reductorul si planetarele si grupul fata si MRL-urile.Dupa aceea a trebuit sa schimb si fuzetele ca alea de 4x2 nu au gaura in mijloc pentru planetara.Am reusit sa adaptez suportii de la cutia de 4x2 pentru sasiul de 4x4.Si surpriza la sfarsit cand sa plec cu masina(fosta 4x4) mergea cu toate vitezele inapoi si cu marsarierul inainte!Asa ca a trebuit sa schimb si puntile. Am incercat sa intorc grupul dar la Aro 10 nu merge intors, si am ramas si cu grupul desfacut. Acum asta e am facut-o si pe asta. Masina mea fosta 4x2 e pe drum spre 4x4, deocamdata e pe butuci ca nu am mai avut timp sa-i pun puntea spate.Chiar stie cineva daca la Aro 10 din acelasi an (1993) , pot sa difere grupurile spate?Au amandoua motor de Dacie.

George
Administrator
Administrator

Re: Conversie Aro 10 4x2 la 4x4

Post by George »

cumva "noua 4x4" e in 5 trepte? ca mi-a spus mie cineva,ca ar avea grupurile pe dos,cu sens invers de rotatie decat cutia clasica in 4
ARO CLUB ROMANIA
SERGHEI
Banat
Banat

Post by SERGHEI »

Daca puntea spate o rasucesti la 180 grade se va schimba sensul de rotatie....va trebui sa intorci ,,prinderea"amortizoarelor.

Fosta mea masina nu avea gaurile pt planetara la fuzete!!!!!!!?????
georgenis
Membru de elita
Membru de elita

Post by georgenis »

Nu George, problema a fost ca cea 4x2 avand doar cutia fara reductor se invartea invers fata de cea 4x4 cu reductor.Si de aceea a trebuit sa schimb si puntile.Asta 10.1 de la Serghei e pe butuci nu am facut-o inca.Am facut-o doar pe cea care trebuie sa ajunga la Remat. Intr-adevar am o cutie cu 5 trepte cu tot cu reductor dar e pe un Aro ruginit care il am in gradina si trebuie sa le dau jos. Dar trebuie sa am chef si un flex bun sa tai caroseria sa o duc la fier vechi. Si dupa aia sa demontez de pe sasiu tot ce imi trebuie.Cred ca il duc si pe ala la fier vechi.Daca e cineva caruia ii trebuie un sasiu sa vina sa demonteze de pe el ce imi trebuie mie si restul il dau gratis.

georgenis
Membru de elita
Membru de elita

Post by georgenis »

Serghei am schimbat deja puntea.E mult mai simplu.Acum trebuie sa iau un mester sa-mi asambleze grupul la cea care o sa o pun pe masina. Puntea de la masina ta e pe Aro care urmeaza sa mearga la Remat. La aro 10 nu poti sa intorci grupul.La 244 e foarte usor ca se intoarce cu 180 doar partea din fata, pe care sunt prinse toate.Nu avea gauri, avea butucii centrali pe care vine piulita ce strange rulmentii astupati din turnare.
George
Administrator
Administrator

Post by George »

pai si daca schimbai grupul,doar...avea ceva? nu inteleg de ce a trebuit sa schimbi toata puntea...
ARO CLUB ROMANIA
georgenis
Membru de elita
Membru de elita

Post by georgenis »

pai mergea dar nu eram sigur daca puntea era la fel inauntru.Asa am mers la sigur.Si e mai usor sa schibi puntea crede-ma.Mie asa mi sa parut, mai ales ca nu stiam sa reglez jocul la grup.
alex
Membru legendar
Membru legendar

Post by alex »

georgenis wrote: mai ales ca nu stiam sa reglez jocul la grup.
jocurile , nu jocul

ai un reglaj pentru sateliti, cica nu asa de important si un reglaj pentru coroana.

ca sa il faci corect ai nevoie de comparator.
de obicei "mesterii" il fac la ochi sau cu foaia de hartie.....ceea ce e ok de-o tiganie in drum.serios insa, trebuie facut ca la carte.

foarte complicat nu e.
happily mending an Aro 320 D127
myke
Membru legendar
Membru legendar

Post by myke »

arata niste imagini...vreo 2-3 minute in serialul de pe discovery...a 4X4 is born...cum fixeaza comparatorul pe coroana si invirte de un satelit sa-i regleze jocul...

Aoleu...bine ca nu l-am luat eu ca nu stiam la ce ma inhamam...mai bagam 40 de milioane in piese... :-??
Image
alex
Membru legendar
Membru legendar

Post by alex »

40 e putin...eu am sarit cu mult de nivelul ala, asa incat nu ma tenteaza sa mai dau masina.(pe care as lua probabil 1-2 mii euro la oferta pietei....)
ba mai mult chiar o folosesc in loc de turism. daca tot m-am chinuit sa o refac, macar sa ma distrez cu ea :-"
George
Administrator
Administrator

Post by George »

georgenis wrote: pai mergea dar nu eram sigur daca puntea era la fel inauntru.Asa am mers la sigur.Si e mai usor sa schibi puntea crede-ma.Mie asa mi sa parut, mai ales ca nu stiam sa reglez jocul la grup.
daca scoti grupul din punte,si nu umbli la el,n-ai nevoie sa mai reglezi. zic de desfacut doar suruburile de pe punte,si de tras planetarele afara,ca sa iasa domnu' grup. iese intreg,nu bucati...
ARO CLUB ROMANIA
georgenis
Membru de elita
Membru de elita

Post by georgenis »

Eu din fericire nu am dat decat 2 milioane sa iau toate piesele de 4x4.M-a ajutat un prieten mecanic, si asa am iesit foarte ieftin.Eu oricum mai am inca un Aro care il dezmembrez si raman cu o parte mecanica de rezerva.Insa i-am dat jos si i-am pus de la mine, fata, masca, farurile si barile.In aia 2 mil au intrat si 5 jante pe 15, i-am pus eu unele pe 14 inapoi ruginite rau.
georgenis
Membru de elita
Membru de elita

Post by georgenis »

El acum vinde ce i-am dat eu jos, in felul asta isi mai scoate ceva bani, de asta i-a convenit asa.Nu avea de unde sa puna alta capota ruginita si bari sparte etc...
georgenis
Membru de elita
Membru de elita

Post by georgenis »

Astazi am dus sa monteze grupul si din pacate am primit o veste cam rea, pinionul are smaltul cam sarit nu stiu cat mai tine.In plus mecanicul a spus ca nu crede ca sunt imperecheate ca nu prea calca bine pinionul pe coroana.Am desfacut si puntea cealalta si tot cam asa e (probabil alea macar sunt imperecheate).Asa ca am asmablat puntea asa si am pus-o pe masina ca nu imi placea sa stea pe butuci. Oricum trebuie sa ma pregatesc de vreo 2,3 mil pentru coroana si pinion noi.Asta e!Sper sa tina un timp astea.
alex
Membru legendar
Membru legendar

Post by alex »

pinionul are un numar pe el, care trebuie sa corespunda cu numarul de pe coroana
nu stiu insa daca nu afli ce scrie pe coroana abia dupa ce o scoti.
daca e amprentat bine si apre pata inegala.....hmmmm
mai bine cauti de la remat grupuri de fata (presupuse a fi fost mai putin folosite) si recuperezi satelitii si pinionul si coroana.
eu am luat doua diferentiale de 244 cu 1,5 mil si scot un dif ok din amandoua.
eventual mai dau bani pe rulmenti si simeringuri....

Post Reply