Ce benzina consuma un M 461C?

Zimbrul Carpatilor - "cine n-are batrani,sa-si cumpere"

Moderators: Werner, mariusjaz

Post Reply
cim95
Membru de elita
Membru de elita

Ce benzina consuma un M 461C?

Post by cim95 »

Salut colegi,
Sunt aproape convins ca acest subiect a fost deja dezbatut, dar nu gasesc nimic in forum!
Doresc sa stiu ce tip de benzina se potriveste acum unui M 461 C. motor L25?
Stiu ca consuma 75, CU PLUMB, dar acum?
Mi s-a spus ca-i prieste 95 DACA la 20 l ii adaug cca. 50ml de ulei....Am uitat ce fel de ulei!?
Voi ce spuneti?
Cer parerea celor care sunt dispusi sa-mi raspunda, ca sa nu apelez tot la aceiasi colegi care s-or fi saturat de intrebarile mele. :)>-

niku111
Membru legendar
Membru legendar

Re: Ce benzina consuma un M 461C?

Post by niku111 »

Am mers cu CO95 fara amestec de ulei fara nici o problema dar daca vrei sa adaugi ulei pune ulei de amestec care arde cu cele mai putine reziduri.
mrs78
Membru de elita
Membru de elita

Post by mrs78 »

ulei in benzina?de amestec?eu stiam ca se pune in motorina e5 ptr motoare de generatie mai veche ca sa unga pompa de motorina(ex:logan 1.5dci e3,4)
razvy
Membru legendar
Membru legendar

Post by razvy »

Adica ulei de amestec pt motoare in 2 timpi , de exemplu drujba

cim95
Membru de elita
Membru de elita

Post by cim95 »

Interesanta chestia asta cu ulei de drujba! Asta a fost, de fapt, prima informatie pe care am primit-o, sa pun ulei de drujba dar am crezut ca nu am inteles eu bine. Motorul L25 este in 4 timpi, drujba in 2 timpi!?
Am inteles ca benzina actuala, fara plumb, este mai "uscata" si are nevoie de ceva mai uleios, altfel apar probleme la supape si da rateuri.
Mai exista pareri?
florian
Membru legendar
Membru legendar

Post by florian »

Sa structuram putin informatia. Benzina de " 75 este o benzina cu cifra octanica de 75.

Detalii :

Cifra octanică (CO) a unei benzine reprezintă rezistența la autoaprindere a combustibilului, adică rezistența la detonație.
Cifra octanică se definește prin compararea comportării benzinei cu cea a unui amestec etalon, format din hidrocarburi cu proprietăți antidetonante opuse. Drept hidrocarbură care detonează ușor, adică are rezistență la autoaprindere mică, se folosește normal heptanul (C7H16 ), căruia i se atribuie, în mod convențional cifra octanică CO = 0. Drept hidrocarbură care detonează greu, adică are rezistență la autoaprindere mare, se folosește izooctanul (2,2,4-trimetilpentan) (C8H18 ), căruia i se atribuie, în mod convențional cifra octanică CO = 100. Cifra octanică este definită de procentul de izooctan în volumul amestecului etalon.[1]
Definirea cifrei octanice a fost făcută în jurul anului 1926 de chimistul Russell Marker de la Ethyl Corporation. Alegerea n-heptanului s-a datorat posibilității de a se obține substanța foarte pură, fără urme de alți izomeri ai heptanului sau octanului, prin distilarea rășinii de pin Jeffrey. Obținerea heptanului din alte surse, de exemplu din țiței nu se poate face la puritatea necesară unei substanțe etalon.
florian
Membru legendar
Membru legendar

Post by florian »

O benzină cu CO mai mare permite realizarea unor rapoarte de comprimare mai mari, deci motoare cu randament indicat mai mare și, la aceeași cilindree, cu puteri mai mari.
La un motor cu raport de comprimare dat, folosirea unei benzine cu CO mai mică decât cea prevăzută prin proiect deformează diagrama indicată, micșorând randamentul indicat, și determină apariția detonației, distrugând motorul. Folosirea unei benzine cu CO mai mare decât cea prevăzută prin proiect deformează și ea diagrama indicată, micșorând de asemenea randamentul indicat, ducând la o risipă inutilă.
Cifra octanică nu este legată de cantitatea de căldură degajată prin ardere, adică de puterea calorifică a combustibilului, deci o benzină cu o CO mai mare nu e „mai bună” în acest sens.
În Europa și Australia cifra octanică afișată la pompele de benzină este CO/R. În SUA și Canada cifra octanică afișată este media CO/R și CO/M, așa-numita „cifră octanică la pompă” (engleză Pump Octane Number) (PON), cea ce face ca valorile afișate să fie cu 4 – 5 unități mai mici. Benzina CO95 din Europa este echivalentă cu CO90 din SUA.
florian
Membru legendar
Membru legendar

Post by florian »

Un motor in 4 timpi nu are nevoie de o benzina mai "uleioasa ". Aceste tipuri de motoare au un sistem de ungere fara aportul carburantului ( cazul motoarelor in 2 timpi ).

Nu inteleg expresia de " benzina mai uscata ". A nu se confunda faptul ca o benzina cu CO 75 are si proprietati de ungere in comparatie cu o benzina co CO 95 sau CO 98.
vercingetorix
Membru legendar
Membru legendar

Post by vercingetorix »

Benzina cu CO75 nu se mai fabrica, cel mai apropiat in parametri este GPL-ul pentru motorul L25.
Se mai gaseste la benzinarii un aditiv pentru motoare vechi ce scade cifra octanica.
Daca nu Aro, atunci ce ?
mrs78
Membru de elita
Membru de elita

Post by mrs78 »

Era nea George pe aici cu un aditiv de benzina da nu a mai zis nimic
cim95
Membru de elita
Membru de elita

Post by cim95 »

Am citit expunerea referitoare la cifra octanica si am aflat lucruri interesante.Ce nu am aflat de la FLORIAN:
Se pune sau nu se pune "ceva" in benzina CO 95-98 ca sa compenseze disparitia celei de CO 75 cand este vorba de IMS 461 C, motor L25?
(Un motor in 4 timpi nu are nevoie de o benzina mai "uleioasa ". Aceste tipuri de motoare au un sistem de ungere fara aportul carburantului ( cazul motoarelor in 2 timpi ).
Prin "benzina mai uscata" am inteles o benzina mai putin uleioasa, sau fara plumb. Mi s-a spus ca benzina fara plumb, ca si cea care se folosea de la "la negru" pina-n '90, ataca supapele si apare efectul de "mers in 3 bujii"
De aceea cer ajutorul celor care au experienta in utilizarea benzinelor actuale.
Scuze daca nu reusesc sa inteleg totul de la prima cheie!
florian
Membru legendar
Membru legendar

Post by florian »

De regula aditivii se adaugau in benzina pentru cresterea cifrei octanice. Eu personal nu stiu un produs care sa o coboare.
mrs78
Membru de elita
Membru de elita

Post by mrs78 »

aditivu ala era un fel de inlocuitor ptr plumbul din benzina daca ma intelegeti ce vr sa spun.
cim95
Membru de elita
Membru de elita

Post by cim95 »

Da, asa am interpretat si eu necesitatea "uleiului/aditivului". Ca ar compensa lipsa plumbului, dar o explicatie tehnica nu am. In principiu nu este important "de ce" ci "daca"
florian
Membru legendar
Membru legendar

Post by florian »

Aditivul acela era un fel de tetraetil de plumb, intr-o forma mai domestica ( mai putin concentrata ). Nu suplinea nicicum ungerea motorului dar marea rezistenta la autoaprindere a carburantului.

Post Reply