Auto si nu numai .. dotarea armatei

Despre masinile fabricate dupa 1945 si pana-n prezent

Moderators: Werner, mariusjaz

Post Reply
dragospetres
Membru legendar
Membru legendar

Re: Auto si nu numai .. dotarea armatei

Post by dragospetres » 02 Mar 2023, 20:59

Vad un proiect interesant de bimotor utilitar IAR-109 Pelican.Parca stim de la Craciunoiu ca au fost si altele.Ramase in schite.Existau in fosta Germanie Democrata proiecte similare practic aflate in prag de industrializare,din motive cred eu de CAER-blocate.Stim ca exista o anumita afinitate cu Honecker, cine stie poate se ajungea la >metal":
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

NNnicusor
Membru de elita
Membru de elita

Post by NNnicusor » 03 Mar 2023, 21:33

Ieri am scris despre racheta nava-nava NN-86
https://aro4x4.net/smf/viewtopic.php?f= ... 90#p195220
Image
Image

Primul beneficiar ar fi trebuit sa fie vedeta Albatrosul , cu nr.199 , construita la Mangalia , prevazuta cu hangare mari luate de la vedeta tip OSA 1 casata ( plus electronica )
199ALBATROSUL.jpg
Fregata Marasesti ( fost crucisatorul Muntenia , fost distrugatorul Timisoara , posibil barca cu vasle pe viitor ) , vedetele clasa Tarantiul si instalatiile de lansare de coasta Rubej nu pot folosi NN-86 din cauza hangarelor / containerelor de lansare de dimensiuni mai reduse , au nevoie de o versiune cu aripi pliante , care era si ea in dezvoltare .
Vedeta era in linii mari o copie a clasei OSA sovietice , din care am avut sase bucati , dar a iesit ceva mai grea , aluminiul a fost inlocuit cu otel la suprastructuri din ratiuni specifice perioadei , le-am discutat aici de m-am urat .
OSA.jpg
Cele 5 +1 vedete au fost casate .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

NNnicusor
Membru de elita
Membru de elita

Post by NNnicusor » 03 Mar 2023, 22:32

Cu aceeasi coca , masini si suprastructuri a fost realizata vedeta torpiloare clasa Viforul la noi , Epitrop in cod NATO , care pe langa problema cresterii greutatii ( + 20 t ) a avut o problema de centraj datorata diferentei de masa si centru de greutate a tuburilor lanstorpile , care problema ducea la faptul ca o parte a fortei de propulsie se disipa prin / avea ca rezultat ridicarea corpului navei
Aceste probleme au dus la o scadere a vitezei , rezolvata ulterior prin adaugarea unei aripi portante fixe sub chila .
Aceasta modificare a avut totusi si o urmare pozitiva , vedetele din aceasta clasa aveau calitati nautice mai bune decat clasa OSA ( exceptie viteza ) , tineau marea pana la gradul 7 mai bine decat dragoarele .
Imagine
vedeta torpiloare.jpg
Date de circulatie internationala
Epitrop.jpg
Datele de marketing romanesti cf. PATROMIL
Epitrop date originale.png

NNnicusor
Membru de elita
Membru de elita

Post by NNnicusor » 03 Mar 2023, 23:05

Trebuie sa spun ca racheta nava-nava NN-86 era inspirata de rachetele P-15 si P-20M ( Termit ) importate din URSS .
https://en.wikipedia.org/wiki/P-15_Termit
Racheta era autodirijata prin radar de bord , inainte de lansare primea coordonatele tintei , apoi la distanta prestabilita se activa radiolocatorul rachetei care facea corectia pe traiectoria finala .
Fata de racheta originala , se realizase o structura noua , se montase un motor turboreactor in loc de motorul-racheta care functiona carburant + oxidant lichizi hipergolici ( se aprindeau violent la contact ) .
Pe langa marirea distantei de zbor crestea siguranta la alimentare si la transport ( kerosen in loc de doi compusi toxici / caustici , periculos si dificil de manevrat ) .
S-au importat 48 buc. P-15 in 1964 , 16 buc. P-20M in 1985 si alte 24 buc. P-20 M in 1990/1992 cf. The naval institute guide to world naval weapons systems de Norman Friedman , citita pe Google books .
Nu cunosc cate bucati din varianta cu autodirijare in infrarosu s-au importat , mi s-a spus ca au venit odata cu complexele Rubej .

Post Reply