ROMAN/DAC
-
dragospetres
- Membru legendar

Re: ROMAN de acum
flo,pui totul pe seama lipsei de vointa a unora in dezvoltarea produsului Roman.Dar ti-ai pus vreodata problema ca poate exista si alte cauze,de exemplu ca numai unii isi doresc piata de desfacere.Stii probabil ca Cehoslovacia avea inainte de WW2 o industrie de camioane cel putin comparabila cu a Germaniei, anumite categorii militare erau superioare.Uite modelul dezvoltat de SKODA dupa ev. din 1989.
http://www.liaznavzdy.cz/en/xenatech.php Nu mi se pare ca modelul ar fi necompetitiv,dar nu si-a gasit locul pe piata .Ai vreo explicatie plauzibila?Sau cauta TEDOM TRUCK-urmasul ca sa vezi performanta fara piata. De ce ?Cautati cartile de istorie auto si comparati TATRA cu MAN sau Mercedes pana in 1945 si mai vorbim.
http://www.liaznavzdy.cz/en/xenatech.php Nu mi se pare ca modelul ar fi necompetitiv,dar nu si-a gasit locul pe piata .Ai vreo explicatie plauzibila?Sau cauta TEDOM TRUCK-urmasul ca sa vezi performanta fara piata. De ce ?Cautati cartile de istorie auto si comparati TATRA cu MAN sau Mercedes pana in 1945 si mai vorbim.
- flo
- Membru legendar

Dar si castigarea pietei tine de vointa si de POTENTA. Fie ea si politica, adevarat.
Necazul, cum am mai spus, este lipsa de evolutie la Roman. Nici clientii fideli, nu sunt incantati de ce produce Roman acum.
Da, stiu ca cehii aveau o industrie de camioane comparabila cu cea a Germaniei. Am si publicat un articol despre un model care s-a fabricat si dupa razboi, Praga RN, pe care s-au fabricat primele masini romanesti pentru pompieri dupa razboi. De altfel, sub Carol II Romania purta discutii cu Cehoslovacia pentru initierea unei industrii auto romanesti.
Numai ca la cehi productia de camioane este inlocuita cel putin cu productia de elemente de transmisie de calitate. Daca atat li s-a permis sa faca, asta fac, dar o fac f. bine.
Spunea cineva ca Armata Romana nu cumpara pentru ca nu primeste "atentii''. Nu prea cred asta, pentru ca s-ar fi aflat pana acum. Dar este foarte adevarat ca marii producatori Mercedes, Volvo, MAN, Renault cheltuiesc serios pentru imagine si "stimulare" a pietelor. Si o fac prin organizarea de cursuri, simpozioane, sponsorizarea de tot soiul de evenimente. Stau si ma intreb daca Roman este capabila sa faca asa ceva pentru o autoritate locala din Ungaria, sa zicem, sau ori de unde vreti din Europa. Promovarea pe piete este tot o investitie.
Sa revenim insa la produs. Degeaba ai acces la o piata daca nu ai ce oferii. De ce pe linia de montaj din China se asambleaza acum alte marci? Pentru ca oferta lor, atat ca produs, cat si finaciara a fost mai buna. Simplu.
Scuze Mircea !
Necazul, cum am mai spus, este lipsa de evolutie la Roman. Nici clientii fideli, nu sunt incantati de ce produce Roman acum.
Da, stiu ca cehii aveau o industrie de camioane comparabila cu cea a Germaniei. Am si publicat un articol despre un model care s-a fabricat si dupa razboi, Praga RN, pe care s-au fabricat primele masini romanesti pentru pompieri dupa razboi. De altfel, sub Carol II Romania purta discutii cu Cehoslovacia pentru initierea unei industrii auto romanesti.
Numai ca la cehi productia de camioane este inlocuita cel putin cu productia de elemente de transmisie de calitate. Daca atat li s-a permis sa faca, asta fac, dar o fac f. bine.
Spunea cineva ca Armata Romana nu cumpara pentru ca nu primeste "atentii''. Nu prea cred asta, pentru ca s-ar fi aflat pana acum. Dar este foarte adevarat ca marii producatori Mercedes, Volvo, MAN, Renault cheltuiesc serios pentru imagine si "stimulare" a pietelor. Si o fac prin organizarea de cursuri, simpozioane, sponsorizarea de tot soiul de evenimente. Stau si ma intreb daca Roman este capabila sa faca asa ceva pentru o autoritate locala din Ungaria, sa zicem, sau ori de unde vreti din Europa. Promovarea pe piete este tot o investitie.
Sa revenim insa la produs. Degeaba ai acces la o piata daca nu ai ce oferii. De ce pe linia de montaj din China se asambleaza acum alte marci? Pentru ca oferta lor, atat ca produs, cat si finaciara a fost mai buna. Simplu.
Scuze Mircea !
-
eurocopter
- Incepator

Imi ziceti si mie care ar fi aceasta masina cu probleme? Cea din poza pusa de mine sau cea din poza pusa de sefumic?autom wrote:M-ai botezat Dom' Flo. Autom este numele aici nu autonom....![]()
![]()
![]()
Sa revin la acest gen de autospeciala:
1. Consola spate incredibil de lunga , la un viraj intre blocuri, atat cat permite directia, maturi tot in spate.
2. Directia este cum este adica la pamant. De 3 ori a venit Service-ul de la Brasov sa o repare. Pana la urma au reusit o reparatie de moment dupa ce am facut la strung, dupa modelul de furtun a celor de la Brasov o reductie , desi nu este ortodoxa treaba. PUR SI SIMPLU I-AM AJUTAT PE NECANICI UZINEI SA NU PLECE CUM AU VENIT ADICA INUTIL!! Dupa 3 vizite tot vireaza mai mult la stanga fata de dreapta, imparteala directie fiind aproape imposibila. Barcajul rotilor este induiosator de mic.
3. Compartimentul echipajului: aici e simplu, in mod barbar l-am reconfigurat amplasand un cadru care sa sustina aparatele de respirat in asa fel incat sa stea omul normal pe scaun ( initial era in spatele scaunului si servantii stateau cu juma' de cur pe scaun si lumate in aer.
4. Compartimentul acesoriilor este inutil deoarece este practic un hol care deserveste niste rafturi. Din pacate nu am avut ce sa-i facem. Spatiul l-am folosit prin ampalsarea unui generator portabil care a devenit stationar.
5. Jaluzelele de aluminiu sunt bune cand masina sta. Sistemul de blocare este din plastic si se deschid in mers. Rezolvare: chingi elastice pe maner.
6. Parghia de actionare a turatiri motorului, in compatimentul pompei era in asa fel plasat incat doar printr-un miracol nu s-a rupt in primele zile. Natural, l-am mutat.
7. Spatiu cat china langa pompa, reconfigurat de noi cu rafturi de accesorii. Am reusit sa eficientizam cat de cat compartimentul.
8. Lumina in compartimenete aproape inexistente. LAmbi de Dacie sau tractor puse in asa fel incat frizeaza penibilul. Ziua arata bine ca le vezi, noaptea le cauti cu bricheta.
9. Proiectoarele plasate pe laturile masinii lipsesc. Iti rupi gatul pe langa masina noaptea, exact pe unde ai nevoie sa vezi.
10. Puntile sunt firave si am fost sfatuiti sa le menajam cat de mult putem. Asa facem.
11. Suspensia face ca un balaur in calduri. Trosnaturi si bubuieli in mers si la manevre in teren greu.
12. Furtunele de inalta sunt din bucati cu multe mufe, incredibil de greu de ajuns cu ele la etajul 5-6.
13. Pierderile de aer sunt deja impamantenite. Noroc ca face aer destul de repede.
..........cam atat la ora asta..........
Ps. proiectorul din fata are 3 kg si sta pe o bara de 10 mm , bara prinsa cu doua platbande care sunt mult subdimensionate.
Despre bazinul de apa........micut fiindca asa a fost caietul de sarcini. Aci nu putem reprosa nimic uzinii.
- flo
- Membru legendar

Cea de la Bucuresti.
-
eurocopter
- Incepator

flo wrote:Cea de la Bucuresti.
- autom
- Membru Devotat

Exact,una din Bucuresti care, datorita problemelor de manevrare a fost transfertata la o subunitate care are raionul de interventie mai aerisit si care poate, cu greu, sa faca fata cerintelor. Acest Roman este inlocuit la ora actuala de un Renault Midlum care , in 100% din cazuri, este secondata din spate de unul sau doua batrane Apca respectiv Roman-uri din acelea de 20-30 de ani.
Modelul din poza lui Eurocoper este modelul cu probleme.
Poza cu masina noastra

Modelul din poza lui Eurocoper este modelul cu probleme.
Poza cu masina noastra
- sefumic
- Membru

Imi ziceti si mie care ar fi aceasta masina cu probleme? [/quote]autom wrote:
Sa revin la acest gen de autospeciala:
1. Consola spate incredibil de lunga , la un viraj intre blocuri, atat cat permite directia, maturi tot in spate.
2. Directia este cum este adica la pamant. De 3 ori a venit Service-ul de la Brasov sa o repare. Pana la urma au reusit o reparatie de moment dupa ce am facut la strung, dupa modelul de furtun a celor de la Brasov o reductie , desi nu este ortodoxa treaba. PUR SI SIMPLU I-AM AJUTAT PE NECANICI UZINEI SA NU PLECE CUM AU VENIT ADICA INUTIL!! Dupa 3 vizite tot vireaza mai mult la stanga fata de dreapta, imparteala directie fiind aproape imposibila. Barcajul rotilor este induiosator de mic.
3. Compartimentul echipajului: aici e simplu, in mod barbar l-am reconfigurat amplasand un cadru care sa sustina aparatele de respirat in asa fel incat sa stea omul normal pe scaun ( initial era in spatele scaunului si servantii stateau cu juma' de cur pe scaun si lumate in aer.
4. Compartimentul acesoriilor este inutil deoarece este practic un hol care deserveste niste rafturi. Din pacate nu am avut ce sa-i facem. Spatiul l-am folosit prin ampalsarea unui generator portabil care a devenit stationar.
5. Jaluzelele de aluminiu sunt bune cand masina sta. Sistemul de blocare este din plastic si se deschid in mers. Rezolvare: chingi elastice pe maner.
6. Parghia de actionare a turatiri motorului, in compatimentul pompei era in asa fel plasat incat doar printr-un miracol nu s-a rupt in primele zile. Natural, l-am mutat.
7. Spatiu cat china langa pompa, reconfigurat de noi cu rafturi de accesorii. Am reusit sa eficientizam cat de cat compartimentul.
8. Lumina in compartimenete aproape inexistente. LAmbi de Dacie sau tractor puse in asa fel incat frizeaza penibilul. Ziua arata bine ca le vezi, noaptea le cauti cu bricheta.
9. Proiectoarele plasate pe laturile masinii lipsesc. Iti rupi gatul pe langa masina noaptea, exact pe unde ai nevoie sa vezi.
10. Puntile sunt firave si am fost sfatuiti sa le menajam cat de mult putem. Asa facem.
11. Suspensia face ca un balaur in calduri. Trosnaturi si bubuieli in mers si la manevre in teren greu.
12. Furtunele de inalta sunt din bucati cu multe mufe, incredibil de greu de ajuns cu ele la etajul 5-6.
13. Pierderile de aer sunt deja impamantenite. Noroc ca face aer destul de repede.
..........cam atat la ora asta..........
Ps. proiectorul din fata are 3 kg si sta pe o bara de 10 mm , bara prinsa cu doua platbande care sunt mult subdimensionate.
Despre bazinul de apa........micut fiindca asa a fost caietul de sarcini. Aci nu putem reprosa nimic uzinii.
Imi pare rau sa o zic ( bine, sincer... nu imi pare rau
La ce ai spus tu, punctele 1, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 10 si 12 sunt de rezolvat la Romprim (de la uzina pleaca neechipata, inclusiv in cabina ,asa a cerut Romprimu' ). Majoritatea problemelor se refera la suprastructura, problema pe care sincer...pe noi nu ne intereseaza ( ma refer ca firma ), cei de la Bucuresti explicandu-ne in repetate randuri, sa ne vedem lungul nasului si sa nu ne mai uitam in curtea lor. Toti clientii (ma rog, unul singur
In cabina de partea din spate se ocupa Romprimu' de la noi pleaca cu un set de scaune dar nu le-am vazut NICIODATA pe vre-o autospeciala de pompieri ( in afara de un DACLANCER ). Noi nu avem dreptul sa comentam mai mult decat ceeace inseamna autosasiu. Si acolo in anumite limite. Roman a livrat si livreaza autosasiurile exact pe doleantele clientilor ,adica cele stabilite in contract (daca asa zice clientul ca ii trebuie, eu asa il dau ) ! odata plecat din curte, nu mai avem dreptul la modificari, sincer mi se pare normal. Directia se stie de ea ,am zis mai sus. Treaba cu proiectoru... se stie dar...deocamdata nimic ( Cred ca a fost un lot serios adus de la ... turci )
Te rog spune-mi si mie (aici sau printr-un mesaj) tipul masini si anul fabricatiei. Treaba cu suspensia nu e a noastra pentru ca stiu de la cineva care a tot fost in deplasare la ei ca au existat cateva masini care au fost carosate cu al tip de caroserie decat cele care au zis ca le vor pune. Dar nu sunt decat vorbe, asa ca as vrea sa il intreb daca modelul vostru este unul din ele.
- autom
- Membru Devotat

Nu-i bai, am scapat de masina. De aceea nu pot sa iti mai dau datele cerute.
Stiu ca Romprim-ul este cu mare parte din vina. Asta e, ei au castigat licitatiile asa cum stim. Dom' primar, care o fi ala, are si el dreptul ca vacante pe undeva, nu?
Totusi ca detinataor al brand-lui Roman voi ar fi trebuit sa ii supervizati cumva pe astia de la Romprim. Sa puna sigla Romprim pe botul masinii si se rezolva multe chestii de imagine.
Singurl lucru bun la masina este grupul motopropulsor, cu 4 clase peste masina. Defapt masina cum arata si functioneaza nici pe departe nu avea nevoie de un motor asa de bun.
Oricum, mult noroc si sper sa se reia fabricatia serios caci e nevoie acuta de masini de pompieri.
Ps. si Rk-uri la masinile existente sunt ok. Remotorizari si mici bibileli. In mare masinile inca se tin pe picioare. Se clatina, cad dar le ridica soferii ca de, asta e obiectul muncii.
Stiu ca Romprim-ul este cu mare parte din vina. Asta e, ei au castigat licitatiile asa cum stim. Dom' primar, care o fi ala, are si el dreptul ca vacante pe undeva, nu?
Totusi ca detinataor al brand-lui Roman voi ar fi trebuit sa ii supervizati cumva pe astia de la Romprim. Sa puna sigla Romprim pe botul masinii si se rezolva multe chestii de imagine.
Singurl lucru bun la masina este grupul motopropulsor, cu 4 clase peste masina. Defapt masina cum arata si functioneaza nici pe departe nu avea nevoie de un motor asa de bun.
Oricum, mult noroc si sper sa se reia fabricatia serios caci e nevoie acuta de masini de pompieri.
Ps. si Rk-uri la masinile existente sunt ok. Remotorizari si mici bibileli. In mare masinile inca se tin pe picioare. Se clatina, cad dar le ridica soferii ca de, asta e obiectul muncii.
- flo
- Membru legendar

Si daca vrea clientul alta cabina?Roman a livrat si livreaza autosasiurile exact pe doleantele clientilor ,adica cele stabilite in contract (daca asa zice clientul ca ii trebuie, eu asa il dau ) !
Glumesc rautacios si eu.
Sefumic, fara suparare. Am vazut si autospeciala integral Roman. Mare diferenta intre Magirus, Rosenbauer sau Dennis si ce reuseste Roman. Structuri integral din aluminiu. Cu panouri lipite. Adio nituri. Materiale compozite. Nu prea mai are ce sa ruginesca.
Este adevarat ca Romprim are si ea limite destul de modeste si nu aduce niciun plus de valoare autosasiurilor. Ba dimpotriva.
-
costy84
- Moderator

EXPOMIL 2011
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
dragospetres
- Membru legendar

-ma asteptam ca cineva din B. sa viziteze EXPOMIL si sa ne faca o galerie foto.Am vazut pe alt forum si noul camion militar Roman 4x4 cu statie radar,a fost prezent si un ARO.
-
costy84
- Moderator

-
NNnicusor
- Membru de elita

Din ce am vazut in fotografii si au spus flacaii cu care colaboram pe alte forumuri sau bloguri , anul acesta a fost cel mai slab Expomil din cate au fost .Parerea mea .Alta parere personala : cel mai bun din punctul de vedere al numarului exponatelor si prezentei industriei nationale de aparare ( auto in primul rand ) a fost primul , cel din 1999 .dragospetres wrote:-ma asteptam ca cineva din B. sa viziteze EXPOMIL si sa ne faca o galerie foto
Are cineva fotografii de atunci ?
-
dragospetres
- Membru legendar

-multumesc Costy,
-NNnicusor,album din 1999 avea prietenul nostru comun,Ionicafi.
-NNnicusor,album din 1999 avea prietenul nostru comun,Ionicafi.
-
costy84
- Moderator

un autotren ROMAN cabina identica cu cel din imagine l-am vazut destul de des pe la Tuzla, probabil transoporta combustibil pentru elicopterele fregatelor.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.