Flo din cate stiu eu in Orientul mijlociu si Afghanistan. Ultimul contract a fost semnat in Octombrie 2009 cu o firma ce lucreaza pt Departamentul de Stat al SUA pentru 465 de camioane.flo wrote:Unde exporta frate ?
In interiorul UE a vandut ceva?
ROMAN/DAC
-
eurocopter
- Incepator

Re: ROMAN de acum
-
dragospetres
- Membru legendar

-export pe comercial se vede din prima poza:sasiu ptr. utilaje petrol,unde se duc sondele ,se duc si camioanele.AIici mi-ar fi placut sa fi existat o solutie moderna la acel camion capotat-design si altele.Nu conteaza neaparat numarul vehiculelor produse,poti deveni recunoscut in bransa si cu mai putin,gen SISU si TATRA.
-
eurocopter
- Incepator

Dar de unde sti ca acel sasiu pt utilaje petrol merge neaparat la export? Poate era pentru Petrom, client vechi si fidel al camionelor Roman.dragospetres wrote:-export pe comercial se vede din prima poza:sasiu ptr. utilaje petrol,unde se duc sondele ,se duc si camioanele.AIici mi-ar fi placut sa fi existat o solutie moderna la acel camion capotat-design si altele.Nu conteaza neaparat numarul vehiculelor produse,poti deveni recunoscut in bransa si cu mai putin,gen SISU si TATRA.
Eu as spune ca pentru a deveni un producator competitiv pe piata ai nevoie de cifra de afaceri, productie sustinuta si constanta (nu doar cand sunt materiale sau comenzi, cum spunea sefumic), toate acestea trebuind sa rezulte intr-un rulaj mai mare de autovehicule. In primul rand cred ca in momentul de fata Roman are nevoie de un departament de vanzari/marketing mult mai eficient decat cel actual pentru a se dezvolta pe piata interna unde sincer cred ca ar avea potential - mai avem o gramada de construit in tara asta si sunt convins ca macar 10% din camioanele folosite ar putea fi produse de Roman. In al doilea rand, dar nu mai putin vital, trebuie rezolvate probleme din productie - si aici ma refer la problemele prezentate de sefumic - trebuie salarii decente si platite la timp, reangajare de personal de calitate si realizarea unor stocuri de piese. Cred ca actualul proprietar, Ioan Neculaie, aflat in mari dificultati financiare din cate am citit prin presa, nu este capabil sa aduca aceste imbunatatiri la uzina (cel putin in perioada imediat urmatoare).
- sefumic
- Membru

Pentru Dragos: in domeniu petrolier nu conteaza aspectul utilajelor , te asigur .Conteaza fiabilitatea foarte mult ! Aceasta solutie (desi cam invechita din punct de vedere al designului) a fost si este unanim apreciata de catre utilizatori deoarece da randament indiferent de conditiile de exploatare (si credetima ca sunt sonde care lucreaza si in desert dar si in Siberia iar probleme mari nu s-au constatat). Sunt foarte complexe si de aceea dureaza mai mult timp constructia unui exemplar.eurocopter wrote:Dar de unde sti ca acel sasiu pt utilaje petrol merge neaparat la export? Poate era pentru Petrom, client vechi si fidel al camionelor Roman.dragospetres wrote:-export pe comercial se vede din prima poza:sasiu ptr. utilaje petrol,unde se duc sondele ,se duc si camioanele.AIici mi-ar fi placut sa fi existat o solutie moderna la acel camion capotat-design si altele.Nu conteaza neaparat numarul vehiculelor produse,poti deveni recunoscut in bransa si cu mai putin,gen SISU si TATRA.
Eu as spune ca pentru a deveni un producator competitiv pe piata ai nevoie de cifra de afaceri, productie sustinuta si constanta (nu doar cand sunt materiale sau comenzi, cum spunea sefumic), toate acestea trebuind sa rezulte intr-un rulaj mai mare de autovehicule. In primul rand cred ca in momentul de fata Roman are nevoie de un departament de vanzari/marketing mult mai eficient decat cel actual pentru a se dezvolta pe piata interna unde sincer cred ca ar avea potential - mai avem o gramada de construit in tara asta si sunt convins ca macar 10% din camioanele folosite ar putea fi produse de Roman. In al doilea rand, dar nu mai putin vital, trebuie rezolvate probleme din productie - si aici ma refer la problemele prezentate de sefumic - trebuie salarii decente si platite la timp, reangajare de personal de calitate si realizarea unor stocuri de piese. Cred ca actualul proprietar, Ioan Neculaie, aflat in mari dificultati financiare din cate am citit prin presa, nu este capabil sa aduca aceste imbunatatiri la uzina (cel putin in perioada imediat urmatoare).
Pentru eurocopter : Petromul a renuntat la Roman odata cu schimbarea conducerii uzinei ...
La Marketing seful este (sau a fost ,ca nu mai lucreaza acest departament) Ni...ae Jr. . La inceput era o intreaga echipa si impreuna cu echipa de la vanzari se incepuse o campanie agresiva , doar ca odata cu prezentarea Roman erau prezentate si alte firme din grup... altfel nu aveai voie ! Reclama a prins foarte bine in strainatate pentru ca cineva (care si-a folosit intr-un final creieru') a realizat ca Roman nu poate concura la capitolul capete de tractor sau transport de marfa pe distante lungi cu designul interior si exterior al cabinei si cu faptul ca nu exista motoare propii (daca vrei ceva bun la drum lung iti iei Volvo, Man, Scania...) dar pentru produsele complexe si specializate Roman este in top (ziceti ce vreti dar asa este). Deci sa trecut productia de autocamioane de transport marfa pe plan secund si se lucreaza mai mult pe produse specializate (foarte complexe, pe care nu oricine isi permite sa produca) .
La vanzari mai sunt cativa oameni care fac tot ce pot, dar cand nu ai buget de publicitate ca .... "ce ba tu iei banii mei sa iti faci tie reclama..." , salariu NU e la timp niciodata si bani de piese de calitate nu exista pentru ca din ce bani aduce firma ta trebuie sustinute celelalte firme din grup... sa zicem ca admir dorinta cu care lucreaza cei de la vanzari.
La inceput au fost idei mari si bune : se restructureaza personalul , dispar trantorii ,se reorganizeaza productia ,se restructureaza liste de produse ,se aduc utilaje noi.....samd, doar ca pe drum sa furat si demolat foarte mult din uzina sau facut lucrurile cu jumatate de norma sau schimbat muncitorii iar cei buni si calificati au disparut aproape in totalitate (pe principiul unul bun tine trei trantori in spate, ca peste tot de altfel ) sa renuntat la furnizorii straini in favoarea celor turci ("ca e mai ieftin, baaa") samd. Actualmente se incearca o indreptare a lucrurilor pentru ca din cate am inteles , in fara de semnatura pe statul de plata ,nu mai are nici un drept de semnatura si de aceea au reaparut subansamble produse in Austria, Germania,Elvetia, samd. iar turcismele dispar incet incet.
Cel de care vorbiti voi nu este propietarul Romanului ,este doar administrator ales de actionari. Daca era el patron...Romanul ajungea mult mai repede falimentat decat sa falimentat ARO. Tot personalul (peste 90 %) spera sa plece la urmatoarele alegeri pentru ca NU SE MAI POATE. Nu cere nimeni salarii mari dar daca esti incadrat cu 1100 lei macar 1000 lei sa iei pe luna in ziua de salar, nu 500 la 2-3 saptamani distanta sau mai mult (TESA ia la doua luni salaru'). Nu zic ca uzina este plina de sfinti dar la cat de putini oameni au mai ramas aproape nimeni nu isi mai permite sa taie frunze la caini (ceeace nu este un lucru rau , pentru ca daca pentru aia m-ai angajat hai sa trec la treaba , in opinia mea).
In ultimi 5 ani totul s-a invartit in jurul baniilor , baniilor pe care ii poate obtine patronul de aceea sa furat pe toate caile . Nici nu va spun ca daca intrai in cladirea de birouri cand le vedeai pe doamnele de la Prescon te simteai ca un cacat (sa imi scuzati expresia) in fata lor . Nici nu mai zic ca, cred ca si la un cersetor se uitau cu mai mult simpatie de cat la tine...
Multa lume zice ca cei de la Roman se plang de bani (din perspectiva angajatiilor vorbesc) dar ceeace nu se stie, este ca nimeni nu are habar cum e sa fi disperat cu salariu in mana (cel putin eu, in afara de cineva care a lucrat pentru firma asta sau acelasi patron, nu am intalnit ) si de aceea vreau sa va dau un exemplu care pe mine cel putin ma marcat si pentru care nu mai pot sa ma uit la patron cu ochi buni : Acum un an in vara aveam treaba in cladirea de birouri (cea pe care scrie numele firmei) iar cand am iesit m-am oprit sa vorbesc cu unul din colegi despre o problema de serviciu . Nu ne grabeam pentru ca bruma aceea de salar avea deja o luna inatarziere si oricum eram in pauza de masa. La poarta era un portar tinerel (pana in 35 de ani). Am vazut cum vine o domnisoara inalta frumusica cu un copil in brate si am vazut portaru ca incepe sa se agite , stiam ca daca se agita portarii sa dat alarma si trebuie sa vina patronu' deci nimeni in calea lui si toate barierele sus (cei care ati fost pe aici stiti ca nu mai sunt porti ,ci numai bariere , care trebuiesc ridicate cand sunt reperate masinile patronului, ca sa nu astepte saracu 3-4 sec pana se ridica bariera) . Am zis sa incheiem discutia si sa disparem din zona ca sa nu auzim ceva despre mamele noastre de la iubitul nostru conducator de uzina doar ca am vazut ca nu se ridicau barierele si atunci ne-am uitat la portar. Domnisoara aceea era sotia lui venita cu copilul ,sa ii dea copilul patronului sa il creasca el pentru ca din acel salariu nu poti creste un copil (bine ,nu poti sa iti platesti darile la stat daramite sa cresti un copil). Sa chinuit omu sa isi calmeze sotia ,care urla din ce in ce mai tare si de abia dupa ce a lesinat femeia a reusit sa cheme pe cineva din familie care a luat-o si a dus-o la spital .In timpul crizei de nervi avusese un atac de panica si ii sa rupt filmu'. Ne uitam in ochii copilului acela care era marisor (vre-o 5-6 ani tot avea) si nu stia unde sa se uite mai intai la mama sa intinsa pe jos sau la tatal lui care era verde la fata. A aparut una din domnisoarele care isi fac veacul pe langa patron si ia zis sa dispara femeia de acolo .Ti-se rupea inima cand te uitai. In doua saptamani nu am mai vazut portarul respectiv... Oameni normali ca oricine adusi in pragul disperarii,oameni tineri !
Eu sunt tanar si inca nu am copi dar cei care au ce fac ? cum te duci acasa cu 400 lei sau 500 lei la familie? cica e criza si peste tot sunt probleme ...PE NAIBA !!!! ....si in 2008 cand peste tot lumea isi lua masini si cheltuia pe aparatura electrocasnica , angajatii isi faceau imprmuturi sa aibe bani sa supravietuiasca !... NUMAI CINE NU VREA NU CREDE ! Sper ca nu v-a plictisesc dar acestea sunt niste adevaruri care trebuie spuse si sincer MI SE RUPE daca afla sefu sau nu pentru ca oricum am inceput sa imi caut de munca in alta parte ! (nici eu nu mai pot sa supravieturiesc cu 560 lei pe luna, iar colegi care au absolvit o data cu mine facultatea iau 2500 in mana )...
-
dragospetres
- Membru legendar

sefumic,intelegem perfect problemele,dar necazul mare este ca uzina executa un procent mic din valoarea camionului,foarte multe elemente de completare trebuie importate.Daca actionarii investeau 2-3 sute de milioane $ intr-o gama noua de masini,veneau comenzile,erau salarii pe masura si poate si relatiile cu sefii nu erau asa cum sunt.Legat de camion capotat m-am referit la acesta:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
eurocopter
- Incepator

Sefumic, imi pare rau sa aud toate cele spuse de tine. Eu cand am vazut pentru prima oara acum 3 ani noile modele de basculante/betoniere/autobuze am zis ca uite Roman poate avea o sansa. In ziua de azi (presupun ca si datorita crizei), devin din ce in ce mai sceptic.
Legat de situatia juridica a uzinei, am inteles ca Niculae a fost scos din CA Pro Roman Brasov de catre Curtea de Apel Alba. In orice caz, se pare ca el ramane in continuare proprietarul de facto al uzinei sustinand ca el a facut investitiile in aceasta de dupa 2004. Este acest lucru adevarat? Daca intr-adevar Niculae este indepartat de la conducerea Roman, exista perspective de viitor mai bune in conditiile in care ceilalti actionari de la Pro Roman vin la conducere? Din lucrurile care s-au realizat pozitiv dupa 2004, ce merit are Niculae in ele?
Legat de situatia juridica a uzinei, am inteles ca Niculae a fost scos din CA Pro Roman Brasov de catre Curtea de Apel Alba. In orice caz, se pare ca el ramane in continuare proprietarul de facto al uzinei sustinand ca el a facut investitiile in aceasta de dupa 2004. Este acest lucru adevarat? Daca intr-adevar Niculae este indepartat de la conducerea Roman, exista perspective de viitor mai bune in conditiile in care ceilalti actionari de la Pro Roman vin la conducere? Din lucrurile care s-au realizat pozitiv dupa 2004, ce merit are Niculae in ele?
- sefumic
- Membru

Pentru eurocopter: te rog sa citesti ceva mai in fata ,caci acolo am scris ce a facut bun sau rau actuala conducere (din ce stiu eu si colegii mei). Sper sa plece de la conducere pentru ca lumea incepe sa o ia razna pentru ca desi unii resimt criza de un an... altii o stiu de 6 ani.
Pentru Dragos : ai dreptate la faptul ca daca existau mai multe investitii existau mai multe subansamble integrate in productia interna dar... pot sa spun ca efectul de globalizare exista peste tot (si stiu sigur pentru ca am fost foarte surprins si eu ). ZF produce CV si pentru MAN VOLVO ; atat Roman cat si MAN si Renault cumpara saibe din acelasi loc , acestea sunt doar doua exemple dar ele sunt in realitate mult mai multe...
Modelul capotat nu se mai produce pentru ca (cel putin deocamdata) nu exista cerere pentru el, dar oricum ceeace am spus ramane valabil : fiabilitate nu aspect.
Pentru Dragos : ai dreptate la faptul ca daca existau mai multe investitii existau mai multe subansamble integrate in productia interna dar... pot sa spun ca efectul de globalizare exista peste tot (si stiu sigur pentru ca am fost foarte surprins si eu ). ZF produce CV si pentru MAN VOLVO ; atat Roman cat si MAN si Renault cumpara saibe din acelasi loc , acestea sunt doar doua exemple dar ele sunt in realitate mult mai multe...
Modelul capotat nu se mai produce pentru ca (cel putin deocamdata) nu exista cerere pentru el, dar oricum ceeace am spus ramane valabil : fiabilitate nu aspect.
- ydaniel
- Membru legendar

ce situatie urata...
mai exista ceva furnizori romani?
furtunele de la cine sunt luate?
mai exista ceva furnizori romani?
furtunele de la cine sunt luate?
-
Piniuli
- Incepator

Salut
Am si eu o curiozitate...
De unde pana unde denumirile astea la camioanele Roman? "Noaptea Nemirei", "Frumoasa americana". Mai sunt si altele?
De ce e DAC/Roman-ul ala mic "Frumoasa Americana" ?
De unde pana unde denumirile astea la camioanele Roman? "Noaptea Nemirei", "Frumoasa americana". Mai sunt si altele?
-
eurocopter
- Incepator

Sefumic, spuneai mai sus ca in Decembrie s-au reintors oamenii pe sectia de autobuze. Ai idee cam ce capacitate anuala de productie are aceasta si care e numarul maxim de angajati care il poate avea? De asemenea, care mai e relatia Roman cu Elcar (Igescu)?
- gorishor
- Administrator

Raspunsul e in topicul DAC 665 ,,Noaptea Nemirei"Piniuli wrote:Salut
mariusjaz wrote:intr-o singura zi din an in Carpatii nordici se dezlantuie o furtuna grozava zapada amestecata cu gheata se numeste noaptea NEMIREI adica noaptea nimicirii .......
Gore
YO3IGR
B 244 ARO
YO3IGR
B 244 ARO
- sefumic
- Membru

Habar nu am care este capacitatea maxima de productie; nu s-a lucrat niciodata la un asemenea nivel aici (din lipsa de comenzi).eurocopter wrote:Sefumic, spuneai mai sus ca in Decembrie s-au reintors oamenii pe sectia de autobuze. Ai idee cam ce capacitate anuala de productie are aceasta si care e numarul maxim de angajati care il poate avea? De asemenea, care mai e relatia Roman cu Elcar (Igescu)?
O poza de pe internet (deci, nu am facut-o eu ) cu un produs petrolier in fabrica care produce suprastructura.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
barbosu
- Incepator

nu e pasare ca porcu'
-
dragospetres
- Membru legendar

-a cumpara o licenta este fara sens in zilele noastre..Singura sansa a uzinei este un produs original,dar asta presupune foarte multi bani.
-
eurocopter
- Incepator

dragospetres wrote:-a cumpara o licenta este fara sens in zilele noastre..Singura sansa a uzinei este un produs original,dar asta presupune foarte multi bani.
Dar acest lucru exista, din cate am dedus eu citind forumul problemele sunt generate de incapacitatea investitorului de a investi in personal, stocuri, marketing si publicitate. Sunt numeroase poze pe forum cu modele Roman noi, inclusiv autobuze si autocare.