ROMAN/DAC

Despre masinile fabricate dupa 1945 si pana-n prezent

Moderators: Werner, mariusjaz

Post Reply
sefumic
Membru
Membru

Re: ROMAN de acum

Post by sefumic »

costy84 wrote:reformulez intrebarea ;D . egiptenii au mai produs alte tractoare in afara de alea 25 prin curte pe la roman cu angajatii de la roman? ;D
Au mai fost ( nu foarte multe, pentru ca am inteles ca nu m-ai gaseau piese originale... ) acum am inteles ca vor sa reia productia...

sefumic
Membru
Membru

Post by sefumic »

HRISTOS A INVIAT !
sefumic
Membru
Membru

Post by sefumic »

:D ceva ce am primit de la cineva care a lucrat demult in uzina
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
costy84
Moderator
Moderator

Post by costy84 »

SEFUMIC scuze ca te stresez din nou ;D dar imi poti spune ce are diferit autocarul de mai jos( in afara de faruri) fata de cele prezentate pe la targuri si daca s-au mai fabricat si altele (sau se vor mai fabrica)?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

sefumic
Membru
Membru

Post by sefumic »

costy84 wrote:SEFUMIC scuze ca te stresez din nou ;D dar imi poti spune ce are diferit autocarul de mai jos( in afara de faruri) fata de cele prezentate pe la targuri si daca s-au mai fabricat si altele (sau se vor mai fabrica)?
De fabricat se vor fabrica (cu conditia sa existe comenzi ) .Diferenta suplimentara este data de confortul interior : alte scaune , alta asezare, dvd playere, sistem audio multtttt mai performant, frigider, lcd, navigatie, cam video , etc, etc, etc.
O sa intreb de niste poze cu interiorul sa le pot posta.
flo
Membru legendar
Membru legendar

Post by flo »

sefumic, te agasez cu o intrebare:
Motoare se vor mai produce vreo data la ROMAN ?
BRobert
Junior
Junior

Post by BRobert »

Cate autobuze Roman si Elcar s-au produs in ultimul timp la Roman?
In anul 2008 pe 15 noiembrie au fost "Zilele portilor deschise " la Roman atunci a fost prima si ultima oara cand am reusit s-a vizitez uzina, din cate mi s-a spus atunci de catre angajati nu s-au produs mai mult de 25-30 de autobuze de la inceputul productiei. Am vazut in acel an in hala de montaj vreo cinci autobuze in diferite stadii de finisare cu podea joasa complet sau partial si interurbane dar numai de 12 metri, nu am vazut niciunul de 8,5 metri. Pe strada foarte rar poti intalni astfel de autobuze si acestea mai ales prin Brasov, se pare ca nu au avut succesul asteptat, calitatea lor si promovarea lor foarte slaba pe piata sa fie motivul?
sefumic
Membru
Membru

Post by sefumic »

flo wrote:sefumic, te agasez cu o intrebare:
Visele frumoase nu mor niciodata .La ora actuala, ca sa se reia productia de motoare ,cel putin pe partea de cercetare trebuie investita o avere. Din punct de vedere al fabricatiei ar exista posibilitati.
sefumic
Membru
Membru

Post by sefumic »

BRobert wrote:Cate autobuze Roman si Elcar s-au produs in ultimul timp la Roman?
In anul 2008 pe 15 noiembrie au fost "Zilele portilor deschise " la Roman atunci a fost prima si ultima oara cand am reusit s-a vizitez uzina, din cate mi s-a spus atunci de catre angajati nu s-au produs mai mult de 25-30 de autobuze de la inceputul productiei. Am vazut in acel an in hala de montaj vreo cinci autobuze in diferite stadii de finisare cu podea joasa complet sau partial si interurbane dar numai de 12 metri, nu am vazut niciunul de 8,5 metri. Pe strada foarte rar poti intalni astfel de autobuze si acestea mai ales prin Brasov, se pare ca nu au avut succesul asteptat, calitatea lor si promovarea lor foarte slaba pe piata sa fie motivul?
La nivelul calitatii , spre marea surpriza a tututror au fost reusite din foarte multe puncte de vedere dar promovarea nu se face gratuit iar unde nu e buget.... S-au facut cam vre-o 30 de autobuze .Cele de 8.5 metri erau a domnului Igescu iar acolo este o alta poveste .
flo
Membru legendar
Membru legendar

Post by flo »

sefumic wrote:
flo wrote:sefumic, te agasez cu o intrebare:
Visele frumoase nu mor niciodata .La ora actuala, ca sa se reia productia de motoare ,cel putin pe partea de cercetare trebuie investita o avere. Din punct de vedere al fabricatiei ar exista posibilitati.
Pai patronul visa sa vanda camioane armatei. Daca nu va fi producator si de motoare, nu va vinde in veci camioane cu pretentii de capacitate tactica. Prin 90 si ceva, Bosch ar fi investit la Sinaia cu conditia ca Romania sa ofere desfacere pentru 10000 de motoare Euro 1. La cate masini si tractoare trebuiau inlocuite, se merita sa se incurajeze investitia.

ROMAN vrea sa vanda, dar nu vrea sa cheltuiasca mai nimic pentru dezvoltare.
dragospetres
Membru legendar
Membru legendar

Post by dragospetres »

-flo,noile transportoarele blindate de la Moreni vor avea motoare straine,asa si camioanele armatei.Vechea conceptie ca suntem inconjurati si trebuie sa producem totul in tara,trebuie depasita!
flo
Membru legendar
Membru legendar

Post by flo »

Cate transportoare o sa cumpere armata? Doar atatea cat sa mai poata fi prezenta in teatrele de operatiuni de peste hotare, unde "ne-am angajat" sa participam. Este un compromis. La fel de bine puteam cumpara tot transportorul. N-are nicio treaba cu o anumita conceptie privind "impresurarea" noastra. Unui echipament militar este obligatoriu sa-i asiguri inlocuirea intr-un anumit interval de timp. ROMAN nu a putut garanta ca peste 5 ani va oferii acelasi tip de motor intr-o perioada rezonabila.
Am vazut autospeciale de pompieri fabricate pe sasiuri ROMAN acum cativa ani. JALE. Din pacate ajungi sa-ti doresti ca intreg camionul sa fie strain. Am vazut ce poate un camion militar strain la Mihai Bravu. Unul ROMAN ramanea rapid fara suspensie in acel regim.

Calitate nu, piese de schimb la timp nu. Nu inteleg ce se doreste.
dragospetres
Membru legendar
Membru legendar

Post by dragospetres »

-RABA executa o comanda de cateva mii de vehicule ptr. armata maghiara.Motor si cabina MAN,asa ca..
flo
Membru legendar
Membru legendar

Post by flo »

Dar nu stim pentru ce perioada se intinde colaborarea RABA cu MAN. Asa ca... exemplu nu are relevanta fara a cunoaste toti termenii unei astfel de comenzi. In plus, vorbesti de cateva mii. Este cu totul altceca. La asa comanda, producatorul se angajeaza la stbilitate in fabricatie.

Maximul de garantie oferit de regula este de 3 ani. Daca dupa perioada asta nu este garantata o asistenta tehnica serioasa, oferta este clar respinsa. Nu doresc sfada, Doamne nu lasa, dar gandeste-te ca esti obligat prin lege sa tin in exploatare o masina (de pompieri sa zicem), indiferent de conditii de munca, timp de minim sase ani.
Daca producatorul (al autocamionului !!!) nu ofera piese de schimb , inclusiv motorul, si in post garantie atunci evident ca nu se califica. Si nu este vorba numai de motor, ci si de restul agregatelor.
Din nefericire, industria romaneasca a decazut in asa hal incat nu mai poate sa participe la licitatii organizate in termeni stabiliti prin legislatie europeana. Cum sa nu pierzi puncte cand dovedesti ca vinzi numai 2 sute de unitati pe an.
Este trist, dar asta-i realitatea.
sefumic
Membru
Membru

Post by sefumic »

Acum m-am suparat si cred ca o sa va supar si pe voi cu ce am sa scriu dar sincer m-am saturat sa scriu asa in gol. Roman vinde camioane armatei romane (cam odata la doua luni pleaca un lot ) .Unde se duc habar nu am. Decizia de a omora motoarele romanesti a fost a celor ce au decis ca uzina trebuie privatizata. Au fost si lucruri bune cu privatizarea dar lucrurile rele eclipseaza total orice farama de lucru bun. Mentalitatile s-au schimbat dar din pacate nu a mai ramas personal calificat in uzina (decat intr-un numar nesemnificativ). As dori sa stiu si eu cine vine sa lucreze in conditii derizorii cu utilaje vechi (ca alea noi au fost duse la fier vechi) pe un salariu de rahat dat odata la doua trei luni si atunci injumatatit sau mai rau ... ROMAN va avea aceeasi soarta cu cea a lui ARO pentru ca deocamdata vaca mai da lapte si inca refuza sa mearga la abator dar cand oamenii acestia care lucreaza aici de ani buni si stiu ce inseamna meseria de a construi camioane nu v-or mai putea sa lupte pentru supravietuirea uzinei (si a lor , pentru ca a veni la munca stiind ca iti vei lua banii peste doua luni si atunci um pic mai putin decat minimum pe economie )si a numelui si cand nu va mai fi nimic de dus la fier vechi iar comenzi nu v-or mai exista, atunci ROMAN se va inchide. Deocamdata comenzi exista iar oamenii vin la munca si incearca sa scoata produse bune cu ceeace au... FARA BANI nu faci nimic asa ca recunosc ca ma doare ca (va) vad ca, criticati ce iese pe poarta .Credeti-ma ca toata lumea stie ce probleme au camioanele astea ca nu suntem, orbi dar cand nu ti se aduc piese iar banii de avans s-au investit in alte firme (care nu au nimic de-a face cu camioanele ) incerci sa faci un lucru bun cu ce ai . De ce sa cumperi de la nemti anumite subansamble (ca de acolo doar si MAN si Volvo cumpara) cand potisa iei de la turci, chinezi , arabi si alte natiuni din astea "CA E MAI IEFTIN BAAAAA !".
Exista o perioada in istoria recenta a firmei in care 95 % din camioanele produse sunt cu probleme !!! De alea tot vorbiti ( stati linistiti ca nu sunt doar pompiere ) atata timp cat s-au produs cu oameni paraleli... doar rematu' le mai salveaza.
Ma doare cand vad ceva de rau pentru ca desi nu am experienta celor cu care lucrez aici de cativa ani buni , boala camioanelor mi-a intrat adanc in sange. Am vazut multe si de multe nu pot vorbi pentru ca trebuie sa am si eu o limita dar atat va spun : o singura vaca nu poate sustine din laptele ei 15 vitei dar cat da lapte e buna .... NU M-AI ZIC NIMIC PE ACEST SUBIECT !

Post Reply