scule necesare posesorului de aro

Cutii de viteze si transfer, planetare, ambreiaje, diferentiale. Tipuri, reparatii, modificari.

Moderators: mariusjaz, socratee

Post Reply
sile
Membru
Membru

scule necesare posesorului de aro

Post by sile »

il rog pe nea baciudibaciu care intrun topic (unde repara el ceva la roata la un aro) spunea ca nu si-a putut ducetreaba la bun sfirsit din cauza de lipsa de scule ,sa posteze aici tot necesarul de scule (chei,surubelnite,scule speciale...bla bla bla) care ar trebui sa le aiba un posesor de aro ca sa poata face o reparatie la el. se exclud reparatiile foarte speciale -motor,cutie de viteze. daca e ceva scula mai speciala ar fi buna si o poza sa stim cam cum arata. deja astept. :)

baciudibaciu
Membru legendar
Membru legendar

Re: scule necesare posesorului de aro

Post by baciudibaciu »

uite cum sta treaba cu sculele ,in opinia mea :
bine si usor este sa previi ,nu sa tratezi !
asta insaemna sa intreti masina in asa fel incat sa eviti defectarea ei pe drum . la masina lui cristi irimescu o parte din lucrari au fost planificate ,dar pe parcurs am descoperit si alte probleme . o parte dintre ele le-am rezolvat improvizand sau adaptand. in schimb piulitele pivotilor superiori nu am avut cu ce le strange -cheie de 36 fixa sau inelara
o alta cheie mai aparte iti trebuie la rulmentii de la roti : 54 tubulara -la asta am sa ii fac o poza
in rest este bine sa ai la tine trusa de chei pe care sa sti sa o folosesti
trebuie sa iti spun ca de foarte putine ori am ramas pe drum si atunci au fost din cauze ce nu tineau de verificare ,reglare sau ungere .spre exemplu : ruperea manetei -levierul de la cutia de viteze ,ruperea efectiva a planetarei stanga spate -materialul imbatranit sau poate vreo fisura .
deci verifici fieru' ,gresezi , eventual reglezi inainte sa pleci si nu numai atunci si nu ai probleme
5-6 piulite saibe si suruburi de la M 5 la M 12 nu strica sa ai la tine
o bucata de conductor cam 2m iarasi este buna prin masina .in rest totul acasa ,asta in afara cazului in care vrei sa ai la tine o mare trusa cu de toate( cum am facut si inca mai fac eu ) pentru a ajuta pe altii mai ghinionisti ;D
multumit ?
ce faci cu tomatele ale cu care ne-ai amenintat ?
Cu omul nescolarizat ,te certi putin si ai scapat,dar duci o lupta infernala cu PROSTUL care are scoala !

ARO 10-4
Renault Kangoo 15 dci
Mercedes W123 200d
sile
Membru
Membru

Post by sile »

deci sa inteleg ca pentru a umbla la roti (la butuci)la frine,la pivoti trebuie o cheie fixa de 36 si tubulara de 54.
prese ceva? in rest trusa de chei obisnuita cu chei de la 6 pina la ?
multumit si nu prea.vroiam o lista cu toate cheile .
rosiile cresc. :)
baciudibaciu
Membru legendar
Membru legendar

Post by baciudibaciu »

prese nu ai nevoie pe drum . daca totusi ai de gand sa schimbi rulmenti sau cruci cardanice ia la tine o bara de bronz de 25 mm in diametru si lunga de 300 mm, 2 ciocane unu de 250g si altul de 0.5 kg.
pentru mangealac ai nevoie de o teava de otel cu lungime de 1500 mm si d 40
chei inelare de la 8 la 36 14/15 se poate lasa acasa
chei fixe de la 6 la 36
chei tubulare de la 8 la 32. pentru piulita de la butucul spate iti trebuie o tubulara de 54 d"aia facuta de rommi
patent
surubelnite in cruce si normale
un bec intrun fasung la care ai pus un fir pentru a vedea daca ai curent sau nu pe instalatie sau in punctul respectiv
cric hidraulic sanatos
un tub cu mastic rosu sau negru
o banda izolatoare
daca vrei sa sti eu am avut la mine mereu o menghina pe care o montam -la nevoie in bena dupa ce lasam oblonul
daca am uitat ceva am sa revin
acum esti satisfacut ?
Cu omul nescolarizat ,te certi putin si ai scapat,dar duci o lupta infernala cu PROSTUL care are scoala !

ARO 10-4
Renault Kangoo 15 dci
Mercedes W123 200d

alex
Membru legendar
Membru legendar

Post by alex »

cam asa , dar nu e chiar asa....

nu toate cheile de la 8 la 36 folosesc.... pentru ca nu exista pe aro suruburi/piulite la dimensiunea aia.
valabil si la tubulare (unde , din comoditate, le lasi in trusa).

daca e musai, notam dimensiunile de chei care sunt necesare la aro 24x.

mult mai important ar fi sa nu folosesti chei de proasta calitate , tip "drop forged".
sau surubelnite de trei lei.

am chei IUS si sunt f multumit de ele.(da' costa sile!)

clesti pentru siguranta (de ex pt pivot inferior) si doua cricuri...preferabil.
happily mending an Aro 320 D127
Soryn
Membru legendar
Membru legendar

Post by Soryn »

pai ar trebui sa facem o lista si cu firmele care au marfa buna la scule
incep eu.
unior
stenlley
ius
drapper

mai acesibile ca pret , un patent ,un cutter, gasesti bune si la Lumitools

cine are chei dalea vechi negre de acum 20-30 de ani, alea scule nu chinezariile care se invart pa piata la ora actuala
imbusuri dalea gen le scurtezi cu patentu ;D :-j dupa ce se rasucesc in surub
alex
Membru legendar
Membru legendar

Post by alex »

in sectorul "buget", dar tot cromvanadiu uitati-va dupa erba. aduc acum si la noi .

pt trusa de tubulare mica alegeti cea cu 1/4 inch. Clicketul are manerul f mic si puteti face operatiunii pe care cu trusa de 3/4 nu le puteti face:
exemplu:-strans suruburile de la balamalele usii prin interior
-operatiuni de desfacere bord (daca va pasioneaza)/montare aeroterma suplimentara

singurul inconvenient e ca piesa adaptor pentru varf de surubelnita pierde arcul de retinere. Puteti lua de la ius piesa separat, costa 10 ron.

in bucuresti un magazin ius/mb e pe langa orhidea pe plevnei.
sile
Membru
Membru

Post by sile »

da acu e altceva .e multumitoare enumerarea.dar nu ar strica si o poza doua cu trusa ta intinsa pe jos asa sa o vaz si eu cu ochii mei. poate pui ceva mai mult obiectivul pe cheile alea tubulare facute de tig.. (of iar am uitat) de romi. ;D
baciudibaciu
Membru legendar
Membru legendar

Post by baciudibaciu »

sile wrote:da acu e altceva .e multumitoare enumerarea.dar nu ar strica si o poza doua cu trusa ta intinsa pe jos asa sa o vaz si eu cu ochii mei. poate pui ceva mai mult obiectivul pe cheile alea tubulare facute de tig.. (of iar am uitat) de romi. ;D
decat sa fac poze mai bine vin cu trusoul la tine sa-i faci o vizualizare ;D
hai ca am sa caut cheile si fac si poze

Alex ! ai dreptate ca nu folosesti chiar toate cheile din truse la ARO dar acum pe bune ce rost are sa descompletzi o trusa !?
In ce ma priveste nu cumpar chei din magazine : sunt foarte scumpe -cele adevarate ,de calitate .
merg din cand in cand prin targuri si talciocuri ,chiar si prin provincie ,unde caut si cumpar scule de 25-30 ani care sunt extraordinare !!! preturile sunt acceptabile si dau banii cu mare drag unui batran care se desparte de ele cu greu manat de SARACIE , dupa ce le-a folosit ani buni la slujba sa !

ARO 10-4
Renault Kangoo 15 dci
Mercedes W123 200d
alex
Membru legendar
Membru legendar

Post by alex »

la IUS cheile mari, de la 19 in sus sunt scumpe si se pot lua la bucata. nu sunt in trusa.

prima data, eu a trecut de la chei facom (care erau in inch) la ius in metric si nu stiam care e buna si care nu.
asa ca am luat toata plaja de fixe.

apoi m-am dus la aro si am inceput sa vad care se potriveste....surpriza!
nu toate. m-am dus inapoi cu vreo 8 bucati, mi-au dat alte scule la schimb.

ma intrebau daca am atelier auto....le-am zis ca am un aro ;D ;D ;D

de trei ani de cand am iUS nu am stricat nici o scula de la ei.

in plus unele fixe e bine sa le ai X2:
8 (mereu o cauti ca sa aerisesti la injectie),
10, 13, 17.
hoaska
Membru
Membru

Post by hoaska »

Intreprinderea de Unelte si Scule (pe scurt IUS) de la Brasov produce scule si le vinde prin cele doua marci proprii (IUS si gama premium MOB), dar produce si pentru branduri de prestigiu, printre care si Facom.
Alte marci de scule cu raport pret/calitate bun care nu au fost mentionate mai sus:
- Pastorino - gama low-cost a celebrului producator italian USAG;
- Sealey - sunt concurentii celor de la Draper; au aceeasi politica si acelasi marketing tipic englezesc cu 3 game de scule in oferta (low medium si premium)
- Mannesmann - sunt un brand nemtesc din gama hobby, pentru cei care "mesteresc" prin atelierul sau garajul de pe langa casa
- Eurotools - gama low-cost a celor de la Unior
- SW Stahl - scule nemtesti dedicate in special gamei auto pentru micile ateliere auto

Cu exceptia celor de la Unior care sunt producatori (au fabrica in Slovenia parca) restul sunt scule "branduite", adica firma ce detine brandul (Sealey de exemplu) da comanda la un numar de x mici producatori care-i livreaza sculele cu brandul dorit.
Pe acelasi sistem IUS Brasov produce scule si le livreaza catre Facom France (ciocan Facom produs la Brasov am vazut eu cu ochii mei)
Zmeu
Banat
Banat

Post by Zmeu »

extras dintr-un manual
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
hbogdan
Membru Devotat
Membru Devotat

Post by hbogdan »

Bun asa. Intrebarea e: descompletam trusele si luam strictul necesar ca sa nu caram kile de scule sau ba?
Aro 10.4 DR, 1995, Renault F8Q248 1.9D, 65CP
Zmeu
Banat
Banat

Post by Zmeu »

fiecare face ce vrea sau isi pune ce vrea.De exemplu eu in Kalos am jumatate de portbagaj cu strictul necesar(insclusiv lanturile de iarna).
Last edited by Zmeu on 28 Jul 2010, 20:05, edited 1 time in total.
baciudibaciu
Membru legendar
Membru legendar

Post by baciudibaciu »

Si acum vin cu o completare .
Degeaba ai scule si dispozitive la tine daca nu ai si oarece piese de schimb.Spre ex la un ARO 24-32 ar trebui sa ai la tine :
o cruce cardanica,macar una .
un set rulmenti fata si unul spate
un cilindru frana spate si macar garnituri pentru cel de fata
filtru de motorina
sita pompa alimentare
cateva becuri
sigurante fuzibile
un releu
asta la diesel

la benzinare

un set de bujii
o platina chiar si folosita
un capac delco
poate si o bobina de inductie

la motorul ANDORIA nu am plecat la drum -dupa ce am patit-o ,fara o curea pentru distributie si un set de 8 culbutori

asa ar trebui sa fie echipata trusa cu piese de rezerva-in linii mari .
ps cine are loc poa" sa ia si lada cu MULTA BERE ;D

ARO 10-4
Renault Kangoo 15 dci
Mercedes W123 200d

Post Reply