intrebare RAR

Tot ce va trece prin cap,inclusiv politica

Moderator: costy84

Post Reply
clau83you
Junior
Junior

intrebare RAR

Post by clau83you »

Message: Buna ziua tocmai repar un ARO M461 si trebuie sa ii schimb motorul acum are un motor de tractor U445 de generatie veche si vreau sa montez un alt motor de generatie mai noua.Va rog sa imi spuneti daca motorul nou trebuie sa aiba acte,daca trebuie omologat,cum se va trece in C.I. a masinii,va rog mult sa imi explicati care sunt pasii care trebuie sa ii parcurg.
Va multumesc anticipat
SI RASPUNS
- Referitor la scrisoarea dumneavoastră, vă comunicăm că conform Ordinului ministrului transporturilor, constructiilor si turismului nr.2132/2005 pentru aprobarea Reglementarilor privind omologarea individuala, eliberarea cartii de identitate si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere - RNTR 7- prin schimbarea motorului trebuie sa se mentina cel putin acelasi nivel al emisiilor poluante.
- In cazul in care schimbati motorul cu altul identic (acelasi cod) se va verifica de catre reprezentantii RAR fixarea noului motor si a tubulaturii de evacuare, se va efectua testul de poluare si se va modifica CIV. In acest caz o sa va coste aproximativ 150 RON.
- In cazul in care schimbati motorul cu altul care se afla in gradul de motorizare (gama de motoare care a echipat un anumit tip de autovehicul pe parcursul intregului interval de fabricatie a respectivului tip), functioneaza cu acelasi tip de combustibil si nu genereaza modificari de putere mai mari de 40% determina omologarea vehiculului. In acest caz o sa va coste aproximativ 700 RON.
- In cazul in care schimbati motorul cu altul care nu se incadreaza in cazurile enumerate mai sus, suplimentar fata de operatiunile de omologare se fac si alte verificari inclusiv de catre Laboratorul de Încercări vehicule şi Componente privind performantele sistemului de franare, determinarea repartitiei de mase, etc. In acest caz o sa va coste de la 700 RON in sus in functie de numarul si tipul incarcarilor suplimentare la care autovehiculul este supus.
- Pentru mai multe informatii va rugam sa luati legatura cu reprezentantele nostre sau cu Departamentul coordonare baze de date tehnice, poluare si consultanta la numarul de telefon: 021 318.17.58 sau 021.202.70.00, 021.318.17.38 interior 251/157
Mentionam ca modificarile vehiculelor inmatriculate in Romania ce determina omologarea acestora sau sunt cel putin EURO 3 se pot efectua numai in ateliere specializate, autorizate conform legislatiei in vigoare. Lista de ateliere autorizate le gasiti la sediul oricarei reprezentante RAR sau la adresa www.rarom.ro.
Actele necesare sunt:
- act identitate detinator;
- cerere activitate RAR;
- CIV;
Dupa caz, adeverinta din partea atelierului autorizat

clau83you
Junior
Junior

Re: intrebare RAR

Post by clau83you »

este prima mea restaurare,inteleg perfect principiile de functionare ale unui automobil,l-am demontat bucata cu bucata,am studiat sistemul de functionare a fiecarei piese inainte de a o repara si monta la loc,daca ma duc cu ea la RAR inseamna ca vreau sa circul pe drumul public cu ea,deci investesc timp si bani in siguranta,in buna si durabila functionare a pieselor,este foarte corect sa se verifice masina de catre RAR,dar este masina mea pot pune motorul de pe APOLLO 13 si frane de TGV,cat timp nu pune in pericol siguranta mea si a celorlalti participanti la trafic,care-i faza cu 700 ron taxa aici 700 acolo sunt un simplu muncitor am un venit lunar destul de mic,lucrez singur,afara,pe frig,pe ploaie,noaptea,toate astea din inima si din dragoste pentru automobil,dupa cum spuneam in alt topic am combinat un GAZ cu un M,e mult de gandit de schimbat si de modificat.Nici daca aveam milioane nu imi cumparam alta masina dar macar aveam bani de RAR. :-L :-L :-L :-L :-L :-L :-L :-L
Soryn
Membru legendar
Membru legendar

Post by Soryn »

Din pacate veniturile nu le avem toti la fel, dar la taxe suntem incadrati la aceeasi categorie.
Taxele la rar difera mult intre orase . In unele locati iti spun 700 de lei ,la altele 1400 lei, nustiu unde 500 de lei, trebuie sa suni la rar in mai multe orase , sa explici ce anume vrei sa omologhezi si cat costa,
de omologat omologheaza dar modificari decente care au mai fost facute nu sa pui V12 pe M , daca pui L25 sau M207 eu cred ca omologheaza fiind montate din fabrica, de frane sa nu te atingi sti foarte bine ca se modifica parametrii, si trebuie testat pe banc , la teste taxa e foarte mare.
clau83you
Junior
Junior

Post by clau83you »

Asa am auzit si eu ca difera preturile,franele sunt in regula.

Post Reply